Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Νulla dies sine linea ΠΛΙΝΙΟΣ ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

 Gaius Plinius Secundus, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, 23 μ.Χ. - 79 μ.Χ.συγγραφέας, φυσιοδίφης, φιλόσοφος, στρατιωτικός, ναυτικός διοικητής. Δίπλα στον ΚΙΚΕΡΩΝΑ και στο ΒΙΡΓΙΛΙΟ. 





Έγραψε την εγκυκλοπαιδική «Φυσική Ιστορία» Naturalis Historia, 166 τόμοι. Ο Λικίνιος, legatus της Ισπανίας, μάταια προσφέρθηκε να το αγοράσει για χρηματικό ποσό ισοδύναμο με περισσότερα από 300.000 ευρώ.

Ο ανιψιός του  Πλίνιος ο Νεότερος, έστειλε επιστολή στον Τάκιτο όπου γράφει για το θείο του :

«Ξεκινούσε να εργάζεται πριν την αυγή... Δε διάβαζε τίποτε χωρίς να κρατά σημειώσεις. Συνήθιζε να λέει ότι δεν υπήρχε βιβλίο τόσο κακό ώστε να μην περιέχει κάτι που να έχει αξία. Στο σπίτι του μόνο την ώρα που περνούσε στο λουτρό του δεν μελετούσε, κι όταν ταξίδευε, λες και δεν είχε άλλες φροντίδες, αφοσιωνόταν μόνο στη μελέτη. Κοντολογίς, θεωρούσε σπαταλημένο όλο τον χρόνο που δεν αφιερωνόταν στη μελέτη».

Επίσης γράφει για τη φιλοπεριέργεια και φιλομάθειά του ότι έγινε αιτία θανάτου του αφού πλησίασε πολύ κοντά στο Βεζούβιο, πέθανε «αφού ανέπνευσε δηλητηριώδη αέρια εκπεμφθέντα από το ηφαίστειο». Ωστόσο, οι Σταβίες απείχαν 16 χιλιόμετρα από τον κρατήρα και οι σύντροφοί του δεν έπαθαν τίποτε, επομένως είναι πιθανότερο ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος να πέθανε από άλλη αιτία, καθώς ήταν παχύσαρκος.

Η πλίνια έκρηξη πλέον αναφέρεται σε μία πολύ βίαιη έκρηξη ηφαιστείου, της οποίας η στήλη της σποδού φθάνει μέχρι τη στρατόσφαιρα.   Η «υπερπλίνια» ("ultra-plinian") αναφέρεται στο βιαιότερο δυνατό τύπο όπως της καταστροφής του Κρακατόα. 



Η Naturalis Historia συνοψίζει όλες τις γνώσεις της εποχής του με διάσπαρτα προγενέστερα ελληνικά και λατινικά συγγράμματα. Στοιχεία μεταφυσικής, αστρονομίας,  μαθηματικών,  γεωγραφίας,  εθνογραφίας, ανθρωπολογίας, ζωολογίας, φυτολογίας, βοτανολογίας, φαρμακολογίας, ιατρικής, ηφαιστειολογείαςορυκτολογίας, αλλά και γλυπτικής,  ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής… 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ της Φυσικής Ιστορίας εν συντομία:

Βιβλίο 1: πρόλογος, κατάλογος περιεχομένων και πηγές.

Βιβλίο 2: αστρονομία, μετεωρολογία.

Βιβλία 3-6: γεωγραφία και εθνογραφία.

Βιβλίο 7: ανθρωπολογία και ανθρώπινη φυσιολογία.

Βιβλία 8-11: ζωολογία: θηλαστικά, ερπετά, θαλάσσια ζώα, πτηνά, έντομα.

Βιβλία 12-27: βοτανική: γεωργία, κηπουρική (ιδιαίτερα της αμπέλου και της ελιάς), ιατρική.

28-32 φαρμακολογία, μαγεία, περί ύδατος, περί υδρόβιας ζωής.

33-37: εξόρυξη και ορυκτολογία, ειδικά όπως εφαρμόζεται στη ζωή και στην τέχνη, χρυσοχοΐα, αργυροχοΐα, γλυπτική σε χαλκό, ζωγραφική, πρωτότυπα, γλυπτική σε μάρμαρο, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι.

 «αληθινή δόξα είναι να κάνεις αυτό που αξίζει να γραφεί, και να γράφεις αυτό που αξίζει να διαβαστεί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου