Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Σταυρός του Νότου - ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ


Νότιος Σταυρός= Σταυρός του Νότου, ο λαμπρότερος αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά το 1603 στην Ουρανομετρία και διαχωρίστηκε  από τον Κένταυρο. Είναι ορατός από το Νότιο ημισφαίριο.



Έβραζε το κύμα του γαρμπή
είμαστε σκυφτοί κι οι δυο στο χάρτη
γύρισες και μου 'πες πως το Μάρτη
σ' άλλους παραλλήλους θα 'χεις μπει
Κούλικο στο στήθος σου τατού
που όσο κι αν το καις δε λέει να σβήσει
είπαν πως την είχες αγαπήσει
σε μια κρίση μαύρου πυρετού

Βάρδια πλάι σε κάβο φαλακρό
κι ο Σταυρός του Νότου με τα στράλια
Κομπολόι κρατάς από κοράλλια
κι άκοπο μασάς καφέ πικρό
Το Άλφα του Κενταύρου μια νυχτιά
με το παλλινώριο πήρα κάτου
μου 'πες με φωνή ετοιμοθανάτου
να φοβάσαι τ' άστρα του Νοτιά

Άλλοτε απ' τον ίδιον ουρανό
έπαιρνες τρεις μήνες στην αράδα
με του καπετάνιου τη μιγάδα
μάθημα πορείας νυχτερινό
Σ' ένα μαγαζί του Nossi Be
πήρες το μαχαίρι δυο σελίνια
μέρα μεσημέρι απά στη λίνια
ξάστραψες σαν φάρου αναλαμπή

Κάτω στις ακτές της Αφρικής
πάνε χρόνια τώρα που κοιμάσαι
τα φανάρια πια δεν τα θυμάσαι
και το ωραίο γλυκό της Κυριακής

του Γαρμπή:ο θερμός νοτιοδυτικός άνεμος= Λίβας Στο ναυτικό ανεμολόγιο υπάρχουν οκτώ άνεμοι  Άξιον Εστί , Οδυσσέας Ελύτης 

Οι σημάντορες άνεμοι που ιερουργούν
που σηκώνουν το πέλαγος σαν Θεοτόκο
που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια
που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται
Ο Μαΐστρος,  ο Λεβάντες,  ο Γαρμπής, ο Πουνέντες,
ο Γραίγος,  ο Σιρόκος,  η Τραμουντάνα,  η Όστρια.
 

 κούλικο: Κούληδες (λέξη των Ταμίλ)στις βρετανικές αποικίες της ΝΑ Ασίας οι ανειδίκευτοι εργάτες,  κυρίως αχθοφόροι.  Σιωπηλές, φασματώδεις φυσιογνωμίες, με “βαριά ωχροκίτρινη μορφή” – περίεργοι συνοδοιπόροι ενός ταξιδιού και ενίοτε, σύντροφοι σε μια φευγαλέα αλλά εντυπωτική ερωτική ένωση.

 Μαύρος Πυρετός (“Κάλα-Αζάρ” στα χίντι) είναι παρασιτική ασθένεια  με βασικό σύμπτωμα τον ψηλό πυρετό με το συνακόλουθο παραλήρημα. Μεταδίδεται με το τσίμπημα σκνίπας. 

βάρδια: H βάρδια στον Καββαδία δεν είναι απλά τμήμα της ναυτικής ρουτίνας, είναι κατάσταση οντολογική: μεταξύ ξηράς-  θάλασσας,  πατρίδας - ξενιτιάς, έρωτα- απουσίας.

κάβος:  είναι είτε το ακρωτήριο είτε ένα χοντρό ναυτικό σκοινί. 

στράλια: σκοινιά που στερεώνουν τους ιστούς. Καθώς ο ναύτης κοιτάει ψηλά, τα στράλια είναι σαν να πλαισιώνουν το λαμπρό αστέρι, τον Σταυρό του Νότου. “Στράλια” όμως επίσης στη γλώσσα των ναυτικών λέγεται και το νότιο σέλας (aurora australis)


 

το Άλφα του Κενταύρου: Το πιο λαμπερό Αστέρι στον  που “συνορεύει” με τον Σταυρό του Νότου στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου. 

παλλινώριο: είναι αυτό που διαθέτει μηχανισμό περιστροφής , επιστροφής

Nossi Be : Το νησί των αρωμάτων, βρίσκεται έξω από την βορειοδυτική ακτή της Μαδαγασκάρης και πρωτεύουσά του είναι το Ηelt VilleΤα μεθυστικά αρώματα από τις καλλιέργειες Υλάνγκ Υλάνγκ, πλουμέρια και βανίλια κατακλύζουν το νησί...




λίνια: linea (γραμμή), πρόκειται για τη νοητή γραμμή του Ισημερινού (το όριο δηλαδή ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο)

 

 

 

Στο ποιητικό Εσύ αρμόζει το σκοτάδι. Ακόμη και τα άστρα, η μοναδική πηγή φωτός μέσα στο σκοτάδι, κατάντησαν γι᾽ αυτόν βασανιστικά. Η μοναδική στιγμή που το σκοτάδι διακόπτεται λυτρωτικά από το φως, που το Εσύ γίνεται φως (αστραπή, φάρος) είναι η στιγμή....................

 Ο νόστος, του νόστιμου γλυκού της Κυριακής, ο νόστος που σε κάνει να θυμάσαι και να συνεχίσεις να ζεις. Για τα κοράλλια, για τα φανάρια, τα πλευρικά τα φώτα της λοξής πορείας, για το ωραίο γλυκό, για την μιγάδα. Όχι για..................

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου