Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Γιατί τα Πάθη του Χριστού πάντοτε Άνοιξη;

ΓΙΑΤΊ είναι ΜΕΤΑΞΥ του χειμώνα και του καλοκαιριού 

ΓΙΑΤΙ τότε στήνει  ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη

ΓΙΑΤΙ  στο μαρμαρένιο αλώνι της Άνοιξης έρχεται  αντιμέτωπος ο Θάνατος με τη Ζωή

ΓΙΑΤΙ  τότε τρέμει η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της

γιατί τότε η Παναγιά-Μάνα ψάλλει ω γλυκύ μου έαρ , ταυτίζοντας την γλυκιά Άνοιξη με το μονάκριβο σπλάχνο της 



Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;
Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω;
Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι.
Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον.
Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.


https://www.gossip-tv.gr/inside-stories/video/730106/o-glyky-moy-ear-h-sygklonistiki-ermineia-tis-eirinis-pappa

ΓΙΑΤΊ ο ΧΡΙΣΤΟΣ βαθιά ανθρώπινα θα λυγίσει και θα προσευχηθεί  στον κήπο της

Γεθσημανή  δυο χιλιόμετρα ανατολικά των τειχών τής Ιερουσαλήμ.  Γαθ-Σμανή σημαίνει ελαιοτριβείο ... θα φθάσει με τους τρεις αποστόλους  στο Όρος των Ελαιών αλλά και του Ελέους και θα παρακαλέσει μόνος του 

"Πατέρα μου, Ει δυνατόν εστί, παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο!"

 (Ματθ. 26, 39)

ΓΙΑΤΙ την ΆΝΟΙΞΗ ανοίγει η ΖΩΗ ενώ  η  συναισθηματική αναταραχή του μελλοθάνατου ανθρώπου γεννά την ΥΠΕΡΦΥΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ  για  άντληση δύναμης από τον Θεό Πατέρα του.
Μια ικεσία για το πικρό ποτήρι του θανά­του οφειλόμενη στο φυσικό αποτροπιασμό της ψυχής ενώπιον της φρικαλεότητας του θανάτου. Ο Χριστός ήξερε πως ήρθε πια η ώρα της θυσίας και της αγωνίας.
Από τον ουράνιο Πατέρα του ζήτησε δύναμη ν' αντέξει. Άγγελος κατέβηκε εξ ουρανού για να Τον παρηγορήσει και να Τον γαληνεύσει. Το πνεύμα του αποσπάστηκε από τ' ανθρώπινα, νικώντας τελειωτικά την αγωνία...








ΓΙΑΤΙ  την Άνοιξη οι ομορφιές του Κήπου και οι πειρασμοί είναι πολλοί...  όταν ο Ιησούς αρχίζει να νιώθει έντονη ταραχή και λέει  στους τρεις μαθητές του Μάρκο, Πέτρο και Ιωάννη: «Είμαι βαθιά λυπημένος, μέχρι θανάτου. Μείνετε εδώ και να είστε σε εγρήγορση μαζί μου». Καθώς  προσεύχεται αρκετή ώρα, επιστρέφει και βρίσκει τους τρεις αποστόλους να κοιμούνται. Λέει στον Πέτρο: «Δεν μπορούσατε ούτε μία ώρα να είστε σε εγρήγορση μαζί μου; Να είστε σε εγρήγορση και να προσεύχεστε, για να μην μπείτε σε πειρασμό». Ο Ιησούς καταλαβαίνει ότι και οι απόστολοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και ότι η ώρα είναι περασμένη. Γι’ αυτό προσθέτει: «Το μεν πνεύμα είναι πρόθυμο, αλλά η σάρκα αδύναμη».​

ΓΙΑΤΙ το άλικο της Άνοιξης θυμίζει το αίμα  του Χριστού 

Μάλιστα, “ο ιδρώτας του γίνεται σαν σταγόνες αίματος που πέφτουν στο έδαφος”.​—Λουκάς 22:44.

ΑΝΟΙΞΗ  μαρτυρά  και  το Μπετοβενικό ορατόριο με  τη σφραγίδα της μεγάλης έμπνευσης και της υψηλής δημιουργίας, στην οποία κανείς αισθάνεται το θείο φυσικά και απέριττα!

Beethoven: "Christ on the Mount of Olives, Op. 85":  

https://www.youtube.com/watch?v=ktNlFXBefhE
 Δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος αν ο Λ.Β.Μπετόβεν εκκλησιαζόταν συχνά.H περίοδος σύνθεσης του ορατορίου είναι ταραγμένη ψυχικά για τον Μπετόβεν. Μαρτυρά όλη την απόγνωσή του για την απώλεια της ακοής του, αλλά και τη δύναμη που αντλεί ώστε να εκπληρώσει το καλλιτεχνικό του πεπρωμένο.

και ΤΕΛΙΚΑ δια λέγοντας φιλοσοφικά και λογοτεχνικά

ένα φιλί, ένας σταυρός, ένας Γολγοθάς και κόκκινο στο άνθος το λευκό να γένει παπαρούνα κι έρχεται η Άνοιξη και η Ανάσταση! 

1 σχόλιο:

  1. Το κείμενό σου πολυδιάστατο και συναρπαστικό. Δεν θα μπορούσε να γιορτάζεται άλλη εποχή το Πάσχα. Η Άνοιξη με την αναγέννηση αποδεικνύει πως ο,τιδήποτε νεκρό έχει τώρα την ευκαιρία να ζωντανέψει. Μέσα στη γη του Χειμώνα, οι σπόροι λαχταρούν και προετοιμάζονται γι’ αυτή την ευκαιρία, όπως οι λόγοι του Ιησού, που περίμεναν υπομονετικά και βλάστησαν και εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η νεκρή φύση και τα γυμνά δέντρα προοικονομούν τα πάθη του Χριστού και η Άνοιξη με την αναγέννηση, τα χρώματα, την λάμψη του φωτός, επιφέρουν την κάθαρση και την μεγαλειώδη νίκη έναντι του θανάτου. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως την Άνοιξη, έχει κι ο θάνατος τις δικές του ήττες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή