Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ, Κρασί από τα χείλη σου

Μεθύσι από κρασί ΑΓΙΩΡΓΊΤΙΚΟ ή ΝΕΜΕΑΣ, πόνος από σεισμό στη Σάμο, Παναγιά Σπηλιανή στη Σάμο, κρασί για να ξεχνάμε ή να χαμογελάμε πονώντας. Πιο πολύ μεθάει το κρασί ή ο έρωτας; 

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η ζωή μετράει στιγμές. Στιγμές που περιμένεις, που προσμένεις. Στιγμές που φοβάσαι, που θυμάσαι. Στιγμές που φυλάς, κι άλλες που θέλεις να ξεχάσεις. Στιγμές που διαρκώς αλλάζουν και σε αλλάζουν. Στιγμές που πρέπει να αρπάξεις για να μη χαθούν στην αδυσώπητη δίνη του χρόνου. Γιατί αν έρθει εκείνη η στιγμή, η δική σου, και τη χάσεις, τη χάνεις για πάντα. Επειδή είναι βέβαιο πως δεν θα επιστρέψει.

Ο συγγραφέας δεν διαλέγει τους ήρωες του τυχαία... παιδιά, Άρης και Κλαίρη...,  με σεβασμό, με αγάπη... όπως επιλέγουν τις καλές ρόγες από τα τσαμπιά, τα όμορφα σταφύλια από τις κληματόβεργες...



τα ονόματα των παιδιών θα μείνουν ανεξίτηλα στο χρόνο από το γεγονός  31-10-2020...

Η 15χρονη Κλαίρη και ο 17χρονος Άρης καταπλακώθηκαν από πέτρινο τοίχο που έπεσε όταν τα 6,7 ρίχτερ χτύπησαν τη Σάμο. Τα δύο παιδιά είχαν φύγει από το σχολείο και επέστρεφαν στα σπίτια τους όταν πέρασαν από το συγκεκριμένο στενό δρόμο τον οποίο χρησιμοποιούσαν σχεδόν καθημερινά.  Ο 17χρονος μαθητής αγκάλιασε τη 15χρονη φίλη του για να την προστατεύσει χωρίς όμως να φανταστεί ότι πάνω από το κεφάλι τους παραμόνευε ο θάνατος.                                                            

Το παρελθόν έχει απλώσει τις ρίζες του βαθιά σε συνείδηση και πράξεις, όπως το αμπέλι απλώνει τις δικές του στο εύφορο έδαφος. Αλλά υπάρχουν δύο πράγματα που μεθούν τους ανθρώπους και αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους: ο έρωτας και το κρασί...


ΚΡΑΣΙ ΑΓΙΩΡΓΊΤΙΚΟ ή ΝΕΜΕΑΣ

Η προέλευση του ονόματος της ποικιλίας, Αγιωργίτικο, προέρχεται από το γεγονός ότι στη βυζαντινή περίοδο, η Νεμέα ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία της περιοχής.

Το Αγιωργίτικο θεωρείται αυτόχθονη ποικιλία της Νεμέας με βαθιές ρίζες στο χρόνο αφού δεν καλλιεργούνταν, μέχρι τα τελευταία 15 χρόνια, σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας ή σε άλλη ξένη χώρα.Είναι πολυδυναμική ποικιλία διότι μπορεί ανάλογα με το υψόμετρο, τη σύσταση του εδάφους και τις εκάστοτε καλλιεργητικές μεθόδους να μας προσφέρει εξαιρετικούς οίνους ροζέ, ερυθρούς φρέσκους, ερυθρούς βαθιάς παλαίωσης, γλυκούς και ημίγλυκους, που πάντα εκπλήσσουν ευχάριστα τον ουρανίσκο μας.Τα κρασιά έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και αρωματικά χαρακτηρίζονται από κόκκινα φρούτα όπως ώριμες φράουλες, μαύρες σταφίδες και καραμέλα. Τα παλαιωμένα κρασιά έχουν αρώματα μαρμελάδας ή αποξηραμένων φρούτων όπως σύκο, δαμάσκηνο, σταφίδα. Οι τανίνες είναι μαλακές και εξελίσσονται στο χρόνο.

Στη Νεμέα επιτελέστηκε ο πρώτος άθλος του Ηρακλή, ο οποίος σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, για να σώσει τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για το  βασιλιά Φλία, γιο του θεού Διόνυσου, ο οποίος ίδρυσε πόλη με το όνομα Φλιασία, που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Νεμέας. Σε αυτόν μάλιστα ο Διόνυσος, στο θνητό γιό του, ο μύθος λέει ότι έκανε δώρο το κλήμα και έτσι σήμερα έχουμε αυτή την τεράστια έκταση που φτάνει τα 25 χιλ. στρέμματα να καλλιεργούνται με αμπέλια.





«Το βράδυ στις 11 θα είμαι στο κελάρι μας. Θέλω να σε δω μετά από τόσα χρόνια έστω και για λίγο…»
 




  • το οικογενειακό μίσος θα σβήσει μετά από μερικές γουλιές ;;;
  • ο έρωτας τι γευστικούς ήχους γράφει;
  •  ΕΙΣ Υ Γ Ε Ι Α Ν!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου