Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Ρυτίδες για τον άνθρωπο, Ρωγμές στη ζωή μας και Kintsugi


 

Α Ν Α Σ Τ Ο Χ Α Σ Μ Ο Σ 

Μ Ε Τ Α Μ Ο Ρ Φ Ω Σ Η 

ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ- ΘΑΥΜΑΤΑ για να αφαιρέσεις τα ηχηρά και τα σιωπηρά σύμφωνα ρ και σ, μπορείς... να χρησιμοποιήσεις τη γιαπωνέζικη τέχνη kintsugi.( Λέγεται πως ο Σογκούν Ashikaga Yoshimasa 1435-1490 συνήθιζε να χρησιμοποιεί πάντα το αγαπημένο του μπολ για τσάι για την καθημερινή ιεροτελεστία του τσαγιού. Μια μέρα, έσπασε και τότε ο Yoshimasa το έστειλε για επισκευή στην Κίνα, από όπου και το είχε αγοράσει. Μήνες αργότερα, το μπολ, επέστρεψε στα χέρια του με μεταλλικά κομμάτια να ενώνουν τις ρωγμές, όχι μόνο ασχημαίνοντάς το, αλλά και καθιστώντας το ακατάλληλο για χρήση, αφού πλέον δεν μπορούσε να συγκρατήσει το νερό.

Tότε ο Yoshimasa έδωσε εντολή στον δικό του τεχνίτη να βρει έναν τρόπο να το επιδιορθώσει και έτσι γεννήθηκε μια νέα τέχνη).

 Kintsugi: kin=χρυσός + tsugi = ένωση 

 συνδέεται άμεσα με τη Wabi-Sabi ιαπωνική φιλοσοφία= Θαύμασε την ατέλεια

 που προσκαλεί τον παρατηρητή να δει το όμορφο στο ελαττωματικό ή στο ατελές!

''Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα, έτσι μπαίνει το φως''  Λέοναρντ Κόεν 1934 –2016 

ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ ΠΟΘΟΥ  1933-2023

Σήμερα ζω την νεότητα της διαφάνειας.
Είναι η νεότητα των μέσα οράσεων αυτή.
Σε βοηθάει να υπερβείς τον πόνο της εφημερότητας.
Αλλά και να δεις διαφορετικά τις αλήθειες σου.

Έτσι θέλω να σκέφτομαι το πέρασμα του χρόνου. Με τον στίχο του Ελύτη: “το φως δουλεύοντας τη σάρκα”, σάμπως να πρόκειται για πολύτιμο κόσμημα.

 Όταν ήμουν νέα φοβόμουν τις ρυτίδες. Με τρόμαζε η σκέψη πως μια μέρα το πρόσωπό μου θα γέμιζε ρυτίδες. Σήμερα τις αγαπώ. Είναι οι δρόμοι της ζωής μου εκεί. Και είναι η διαφάνεια που απελευθερώνει τις μέσα οράσεις. Αυτό για μένα είναι ποίηση.

Κάποια στιγμή είδα πως η ποίηση δεν υπάρχει μόνο ως υπέρβαση ή ως το χαμένο ιερό της ψυχής, αλλά κάτι πιο πολύ: Είναι μια λειτουργία ύπαρξης. 

 Ο Οδυσσέας Ελύτης λέει στα Ανοιχτά Χαρτιά «δεν μιλώ για την ικανότητα να συνθέτει κανείς στίχους, αλλά για την άλλη: να ανασυνθέτει τον κόσμο κυριολεκτικά και μεταφορικά». Κι ύστερα: “μια ρυτίδα περισσότερο στο πρόσωπο, μια ρυτίδα λιγότερο στην ψυχή, αυτό περιμένω, την απόλυτη αντιστροφή, τη διαφάνεια”, είπε.

 


 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου