Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο - Σρινιβάσα Ραμανούτζαν

 






 32 χρονών και έδωσε άπειρα στοιχεία στο χώρο των Μαθηματικών ...Αν ζούσε περισσότερο;

Ο Σρινιβάσα Ραμανούτζαν 22 Δεκεμβρίου 1887 – 26 Απριλίου 1920 ήταν Ινδός Μαθηματικός  και παρότι αυτοδίδακτος με σχεδόν καθόλου εκπαίδευση είχε αξιοσημείωτη συνεισφορά στη θεωρία των αριθμών.  Έζησε στην Ινδία αποκομμένος από την μαθηματική κοινότητα της εποχής, που ήταν ανεπτυγμένη κυρίως στην Ευρώπη. Ως συνέπεια αυτού, πέρα από την παραγωγή καινούργιου υλικού, ανακάλυψε ξανά θεωρήματα που ήταν ήδη γνωστά. Αυτό οδήγησε τον Άγγλο μαθηματικό  ΧΆΡΝΤΙ να τον χαρακτηρίσει φυσική διάνοια ισότιμο με ΝΕΥΤΩΝΑ , ΑΡΧΙΜΗΔΗ,  ΟΪΛΕΡ και ΓΚΑΟΥΣ.

Ο Ραμανούτζαν επιβιβάστηκε στο πλοίο "Νεβάσα" στις 17 Μαρτίου 1914, το οποίο αναχώρησε στις 10 η ώρα το πρωί από το Μαντράς.Έφτασε στο Λονδίνο στις 14 Απριλίου, όπου και τον περίμενε με ένα αμάξι ο Ε. Χ. Νεβίλ. Μετά από τέσσερις ημέρες, ο Νεβίλ τον φιλοξένησε στο σπίτι του στο δρόμο Τσέστερτον στο Κέιμπριτζ. Ο Ραμανούτζαν ξεκίνησε αμέσως να εργάζεται με τους Λίτλγουντ και Χάρντι. Ο Χάρντι και ο Ραμανούτζαν ξεκίνησαν να μελετούν τα τετράδια του. Ο Χάρντι είχε ήδη παραλάβει 120 θεωρήματα από τον Ραμανούτζαν στα πρώτα δύο γράμματα της αλληλογραφίας τους, αλλά υπήρχαν πολλά περισσότερα πορίσματα και θεωρήματα για να βγουν στο φως μέσα στα τετράδια του Ραμανούτζαν. Ο Χάρντι αναγνώρισε ότι μερικά από αυτά ήταν λάθος, άλλα είχαν ήδη εκφραστεί, ενώ μερικά από αυτά ήταν καινοτομίες.Ο μέντοράς του δυσκολεύτηκε αλλά τον έπεισε ότι όλα στα μαθηματικά χρήζουν αποδείξεων και δεν κατοχυρώνονται οι πράξεις χωρίς πράξεις! Η έμπνευση είναι αξιοζήλευτη-χαρισματική  δύναμη μυαλού αλλά η κοινοποίηση και η δημοσίευση για τους πρώτους αριθμούς και για τους διαμερισμούς ήθελαν αυστηρή, λογική στήριξη/ υποστήριξη για να ατσαλώνεται η έμπνευση , η διαίσθηση, η ευφυϊα!! Στις 6 Δεκεμβρίου 1917, εκλέχθηκε μέλος της Μαθηματικής Εταιρίας του Λονδίνου. Έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρίας το 1918 και ήταν ένας από τα νεότερα μέλη της ιστορίας της Βασιλικής Εταιρίας. Τον Οκτώβριο του 1918, ήταν ο πρώτος Ινδός που εκλέχθηκε στο Τρίνιτι Κόλετζ του Κέιμπριτζ.

Ο αριθμός 1729 είναι γνωστός ως ο αριθμός Χάρντι-Ραμανουτζάν λόγω ενός γνωστού ανεκδότου του Βρετανού μαθηματικού Χάρντι που αφορά μια επίσκεψη που έκανε στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν ο Ραμανουτζάν. Συγκεκριμένα ο Χάρντι γράφει:

Οι δύο διαφορετικοί τρόποι είναι

1729 = 13 + 123 = 93 + 103.
 
Δάσκαλος και Μαθητής, ορθολογιστής και βαθιά θρησκευόμενος, ΧΑΡΝΤΙ και ΡΑΜΑΝΟΥΤΖΑΝ, σημαίνοντα και σημαινόμενα, πρώτοι αριθμοί που διαιρούνται μόνο με τη μονάδα και τον εαυτό τους!!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου