Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

ΧΑΡΟΥΚΙ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ , Σε πρώτο ενικό ( 8 διηγήματα , Μάρτιος 2023 )

Ο Μουρακάμι γεννήθηκε στο Κιότο το 1949 επηρεάστηκε από τη δυτική μουσική και λογοτεχνία. Σπούδασε θεατρικές τέχνες σε πανεπιστήμιο του Τόκυο.  Έχει πει ότι εμπνεύστηκε ξαφνικά και ανεξήγητα σε ένα στάδιο ενώ παρακολουθούσε έναν αγώνα μπέιζμπολ...


 Στην πέμπτη συλλογή διηγημάτων του, ο μάγος της παράξενης, αινιγματικής μυθοπλασίας Χαρούκι Μουρακάμι επιστρέφει με μια σειρά από σπαρακτικά οικείες ιστορίες για την αγάπη, τη μοναξιά, την παιδική ηλικία και τη μνήμη, γραμμένες σε πρώτο ενικό, που ισορροπούν δεξιοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας, σ' ένα μείγμα μαγικού ρεαλισμού και νοσταλγικής αυτοβιογραφίας.Ονειρικές καταστάσεις, επινοημένα άλμπουμ της τζαζ, μαϊμούδες που μιλάνε και κλέβουν τα ονόματα των γυναικών που αγαπούν, το πάθος για τη μουσική και το μπέιζμπολ, η χαμένη νεότητα και οι εφηβικοί έρωτες: οκτώ μυστηριώδη όσο και φιλοσοφημένα αριστοτεχνικά διηγήματα από τον αδιαμφισβήτητο χρονικογράφο της σύγχρονης αποξένωσης...(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα:  Αφρόκρεμα, Πάνω σ' ένα πέτρινο μαξιλάρι, Ο Τσάρλι Πάρκερ παίζει μπόσα νόβα, With the Beatles, Εξομολογήσεις μιας μαϊμούς από τη Σινάγκαουα, Καρναβάλι, Η ποιητική συλλογή των Γιακούλτ-Σουόλοουζ, Σε πρώτο ενικό

 

1636, γλυπτό με τρεις μαϊμούδες στο ιερό Τοσόγκου

Η μαϊμού που καλύπτει το στόμα της: Iwazaru

Για τον Ιάπωνα φιλόσοφο, η μορφή αυτή αντιπροσωπεύει την ανάγκη να μη διαδίδουμε το κακό.

Έχει να κάνει με την αταραξία και την αυτοσυγκράτηση.

Η μαϊμού που καλύπτει τα αφτιά της: Kikazaru

Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να κλείνουν τα αφτιά τους σε ορισμένα είδη πληροφοριών προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Η μαϊμού που καλύπτει τα μάτια της: Mizaru

Είναι καλύτερα να μη βλέπουμε, ακούμε ή εκφράζουμε την αδικία.Κλείστε τα μάτια σας στο σκοτάδι και υψώστε το βλέμμα σας προς την πιο φωτεινή, πιο ελπιδοφόρα και πιο σημαντική πλευρά.

«Προσέχετε τα λόγια σας. Καλύψτε τα αφτιά σας σε ό,τι δεν είναι καλό ή χρήσιμο και καλύψτε τα μάτια σας σε ό,τι σας βλάπτει και σας κάνει δυστυχισμένους».

και ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ 470-399 π.Χ. θέτει τις τρεις ερωτήσεις σε έναν νευριασμένο και αγανακτισμένο μαθητή του:

  •  Είναι πραγματικά αληθινό αυτό που θα πεις;
  •  Είναι αυτό που πρόκειται να μου πεις καλό ή ευγενικό;
  • Είναι αυτό που πρόκειται να μου πεις απαραίτητο; Είναι χρήσιμο ή αναγκαίο να μου το πεις;

 

και από όλα τα προηγούμενα ...και κυρίως από τις

Εξομολογήσεις μιας μαϊμούς από τη Σινάγκαουα,  

 (Αύγουστος  2023 )γεννήθηκε η θεατρική παράσταση Συνελήφθη μαϊμού που δεν χωρούσε πουθενά 

Μία μαϊμού(Δανάη- Αρσενία Φιλίδου)και μία γυναίκα (Υψιπύλη Σοφιά) συναντιούνται σε έναν ιερό τόπο(υποβλητικός χώρος της Παλιάς Μουσικής, Παναγία Καβάλας). Η πρώτη εργάζεται παρέχοντας υπηρεσίες χαλάρωσης και η δεύτερη βρίσκεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η γλώσσα του σώματος, η άρση της διάκρισης ζώου-ανθρώπου, η αγωνία της κατανόησης των συναισθημάτων, οι ακροβασίες ανάμεσα στο παραμύθι και την πραγματικότητα οδηγούν στην εύρεση -αλλαγή ταυτότητας....

 

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των δύο κοριτσιών υπέβαλλαν-επέβαλλαν αλήθειες ζωής με σύνεση, αυτοσυγκράτηση, αυτοκριτική!!!!!  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου