Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ...


Φέτος το Πάσχα … βρισκόμαστε μπροστά από ένα δίλημμα: να σεβαστούμε τους συνανθρώπους μας ή να παραβούμε τα μέτρα για την πρόληψη της «διάσημης» αυτής πανδημίας;

Όχι, σε καμία περίπτωση δε τίθεται θέμα επιλογής. Φέτος το Πάσχα … έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Παρόλο που κανένας μας δεν έχει συνηθίσει στον τρόπο ζωής της «καραμπίνας», στόχο μας πρέπει να αποτελέσει η προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού.

Φέτος το Πάσχα … η καθημερινότητά μας τοποθετείται στο σπίτι. Προκειμένου όμως να μην «πέσει» η ψυχολογία μας, οφείλουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες της παραπληροφόρησης που μας δημιουργούν τα ΜΜΕ, όπως οι δεσμώτες του Πλάτωνα οφείλουν να σπάσουν τα δεσμά των αισθήσεων για να αντικρίσουν την αλήθεια έξω από το σπήλαιο. Δεν πρέπει να μας διακατέχει ούτε το άγχος ούτε ο πανικός.

Αντίθετα, πρέπει να βάλουμε το χιούμορ στη ζωή μας. Να βρούμε καινούριες ασχολίες (παζλ, λογοτεχνικά βιβλία, ταινίες) και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για και στον εαυτό μας. Με την ατομική μας αντοχή, το περιβάλλον και ο πλανήτης θα γίνει καλύτερος απ’ όσο τον αφήσαμε.

(Φέτος το Πάσχα … θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας. Για τη σωτηρία τη δική μας και όλου του κόσμου. Ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, επιλογών. Είναι, τελικά, μία ευκαιρία να συσφίξουμε τις σχέσεις μας όχι μόνο με την οικογένειά μας, αλλά και με τον Θεό.)


ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΚΟ...
                                                                                                                         Δημήτρης, Β3



Φέτος το Πάσχα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αναζήτηση ενός νέου τρόπου ζωής. Το βράδυ της ανάστασης και το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα αντικαταστάθηκαν από την καραντίνα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού . Ο άνθρωπος οφείλει να ακολουθεί και σέβεται τα νέα πολιτικά μέτρα που θεσπίστηκαν και να αντιληφθεί την ατομική ευθύνη που φέρει ο ίδιος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες. Φέτος το Πάσχα ,δε θα δεις τους συγγενείς και τους φίλους σου, δε θα γιορτάσετε όλοι μαζί αγαπημένοι γύρω από ένα πελώριο τραπέζι γεμάτο φαγητά .
Φέτος θα πρέπει να μάθεις να εκτιμάς τη μοναδικότητα κάποιων στιγμών και να σταματήσεις να θεωρείς πως όλα γύρω σου είναι δεδομένα και σίγουρα, γιατί δεν είναι ! Ωστόσο ένα αναπάντεχο δίλημμα έρχεται να ταράξει τη συνείδησή σου, όπως και του καθενός από εμάς . «Αξίζει όντως να μείνω στο σπίτι αυτές τις γιορτινές μέρες ;» . Πόσο εύκολα παραδίδεις την ελευθερία σου όταν δεν μπορείς να είσαι καν σίγουρος για το μέλλον σου . Από την άλλη, πώς είναι δυνατόν να πάρεις αψήφιστα τόσες ζωές εξαιτίας μιας προσωπικής παρόρμησης ; Υπάρχει όντως σε αυτή  την περίπτωση μέτρο για την επιλογή δίκαιο και ελευθερία . Πως μπορείς να είσαι σίγουρος για το μέλλον σου όταν τα Μ.Μ.Ε. μας βομβαρδίζουν καθημερινά από ανακριβείς πληροφορίες . Ξέρω πως αυτή τη στιγμή ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός σου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς πως η υπομονή είναι αρετή . Πόσοι άνθρωποι πέθαναν μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου αντικρίζοντας μηχανήματα, βελόνες, ορούς και σωληνάκια παρά τα αγαπημένα τους πρόσωπα . Για αυτό το λόγο οφείλεις να προστατεύσεις και την οικογένεια σου και εσένα τον ίδιο . Και σκέψου πως το επόμενο Πάσχα θα γιορτάζετε μαζί . Πρέπει μα αποδείξεις τη δύναμη σου, άφησε πίσω τους εγωισμούς και γίνε ήρωας, σώσε μια ψυχή. Νομίζω πως το χιούμορ είναι το καλύτερο φάρμακο για να γιατρέψεις το κενό που αισθάνεσαι . Αν συλλογιστείς μονάχα πως ολόκληρος ο πλανήτης ανανεώθηκε με το που ο άνθρωπος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το περιβάλλον, συνειδητοποιείς την τραγικότητα της κατάστασης . Μόνο σε παρακαλώ το πρωί της Κυριακής τηλεφώνησε σε όλους τους αγαπημένος σου και ευχήσου τους «Χριστός Ανέστη», εξέφρασε τους όσα νιώθεις και πάνω από όλα δείξε τους την αγάπη σου. Μην αγχώνεσαι δεν είσαι μόνος σου ξέρω πως νιώθεις.
Φέτος το Πάσχα όλοι πρέπει να αντέξουμε                                                                                    
                                ΜΑΡΙΝΑ Β3

Φέτος το Πάσχα θα μείνω σπίτι.ΥΠΕΡΟΧΑ! Εξαιτίας της πανδημίας(δεν θα κατηγορήσω τους κινέζους γιατί πάνω από όλα δεν είμαι ρατσίστρια!)τέτοια ημέρα θα είμαι σπίτι…..Δεν λέω,από την μια είναι καλό για το περιβάλλον ,αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο με τους γονείς μας ,γενικά υπάρχουν θετικά στοιχεία από την καραντίνα και επειδή νοιάζομαι για τους συνανθρώπους μου το δέχομαι!ΑΛΛΑ δεν αντέχεται αυτή η βαρεμάρα!Τι άλλο να κάνω;Έχω δει πόσες σειρές,έχω κάνει δουλειές για να περνάει η ώρα,τακτοποίησα το δωμάτιο μου,ακομα και tik tok βλέπω!(τραγική η κατάσταση),διαβάζω καμένα ανέκδοτα και γελάω μόνη μου γιατί η κλεισούρα με έχει πειράξει στο κεφάλι(μπορεί να φταίει και η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ).Όπως είπα πριν τα δέχομαι!Αλλά τώρα το Πάσχα να είμαστε μέσα; Δηλαδή θα πάρω την λαμπάδα μου θα την ανάψω και μετά;;;;Θα κοιτάω το ταβάνι!Βρίσκομαι στην αναζήτηση ενός νέου τρόπου ζωής και το πετυχαίνω αυτό με <<χιουμορ>> και με την <<καλύτερη>> ψυχολογία και έχω να πω κάτι:ΥΠΟΜΟΝΗ!ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ!ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!!!     ΕΥΑ Β3

Φέτος το Πάσχα…θα είναι διαφορετικό. Φέτος το Πάσχα θα μείνουμε μέσα, δεν θα πάμε εκκλησία, δεν θα αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, δεν θα βγούμε «έξω» μετά την Ανάσταση. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί, φέτος το Πάσχα έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας.

   Φέτος το Πάσχα…είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τα οικεία μας πρόσωπα. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναπροσδιορίσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.  Παράλληλα, μας δίνεται το περιθώριο να αναζητήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής. Δεν χρειάζεται η παρούσα κατάσταση να μας « ρίχνει « την ψυχολογία. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ό,τι μας απασχολεί με θετική διάθεση και χιούμορ και να διακωμωδούμε καθετί δύσκολο. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεπεράσουμε όλα τα άσχημα και θα είμαστε έτοιμοι και κυρίως ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ να απολαύσουμε τα καλύτερα που πρόκειται να έρθουν. Φέτος το Πάσχα…πρέπει να αντέξουμε! Είναι ανάγκη να είμαστε πραγματικά δυνατοί κι ενωμένοι για να αντέξουμε ένα Πάσχα εντός « καραμπίνας ». Ακόμη, πρέπει να αντέξουμε έναντι των άστοχων πληροφοριών με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα ΜΜΕ και να έχουμε την κριτική ικανότητα να αντιληφθούμε τι ισχύει και τι όχι…Φέτος το Πάσχα…θα είναι διαφορετικό. Κι αυτό, ίσως να είναι καλό. Γιατί διαφορετικό σημαίνει ΜΟΝΑΔΙΚΟ!!!                                                                       ΧΡΙΣΤΙΝΑ   Β3


ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ (?)

Όχι  λοιπόν , δεν  είναι προϊόν παραπληροφόρησης των Μ.Μ.Ε , αυτή την φορά είναι αλήθεια . Φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα . Τουλάχιστον όχι το καθιερωμένο ελληνικό Πάσχα . Η πανδημία θα πάρει την θέση του . Δεν αφορά μόνο την πολιτική , δεν είναι πόλεμος συμφερόντων . Αφορά όλο τον κόσμο . Όλοι έχουμε ευθύνη , κάθε ένα άτομο ανεξαιρέτως . Δεν υπάρχει επιλογή . Δεν μπορούμε να μην υπακούσουμε όσο και να μας λυπεί το γεγονός αυτό . Φέτος ο Χριστός θα αποκαθηλωθεί μόνος του από τον σταυρό . Δεν θα είναι κανείς εκεί να μοιρολογήσει για Αυτόν δίπλα στον επιτάφιό Του . Εν σώματι τουλάχιστον , γιατί εν πνεύματι θα είμαστε όλοι εκεί . Μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει . Σίγουρα έχει αλλάξει . Όλα έχουν αλλάξει . Οι σχέσεις με τους γύρω μας . Φανταζόταν ποτέ κανείς Πάσχα χωρίς τους αγαπημένους του ; Δεν νομίζω . Κι όμως φέτος θα γίνει . Εμείς οι ίδιοι θα βγούμε διαφορετικοί από όλο αυτό . Κανείς δεν θα είναι ίδιος , κανείς δεν θα σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο ύστερα . Ο χρόνος που έχουμε πλέον για τον εαυτό μας θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά . Τίποτα δεν θα είναι ίδιο . Δεν χρειάζεται αυτό να μας τρομάζει . Ένας νέος τρόπος ζωής ανοίγεται μπροστά μας . Ένας νέος κόσμος , με πιο υγιές περιβάλλον , πιο συνειδητοποιημένους ανθρώπους . Δεν πρέπει να αφήσουμε το άγχος να μας κυριεύσει , δεν πρέπει να παραδοθούμε ! ΑΝΤΈΧΟΥΜΕ !

Μένουμε σπίτι , μένουμε αισιόδοξοι !                                                                                      ΝΙΚΟΛΕΤΑ   Β3



ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Φέτος το Πάσχα δεν πάμε πουθενά.
Θα κάτσουμε στο σπίτι μας να βάψουμε αυγά.
Τον κόσμο όλο χτύπησε ο κορονοϊός,
 κι όλα ευθύς αλλάξανε λες κι ήτανε εχθρός.
Κανείς δεν το φαντάστηκε πως θα ‘ρθουν τέτοια χρόνια
 και Πάσχα πως θα κάναμε κλεισμένοι σ’ ένα δώμα.
 Όλοι στο μάρκετ τρέχουν χαρτί για ν’ αγοράσουν,
 προμήθειες να πάρουνε, μην τυχόν πεινάσουν.
Οι γιαγιάδες δεν αντέχουν να μην βλέπουν τα εγγόνια
 κι ολημερίς την βγάζουνε μονάχες στα μπαλκόνια.
Δεν είναι αστείο, θα το πω.
 Είναι θέμα σοβαρό.
Όλοι ευθύνη έχουμε σ’ αυτή την πανδημία.
 Σωστά πρέπει να πράττουμε, χωρίς αλαζονεία.
Ζούμε σε δύσκολη εποχή, σε μαύρη συγκυρία,
και, δυστυχώς, ο άνθρωπος γράφει άσχημη ιστορία.
 Τις εξελίξεις τις μαθαίνουμε από τα Μ.Μ.Ε..
 Ακούγοντας, τρομάζουμε και λέμε «Ω Χριστέ!».
 Βέβαια, οι συνήθειες δεν κόβονται παιδιά.
Την θέλουμε την έξοδο, έστω δυο λεπτά.
Αλλάζουμε ρουτίνα, δεν είναι όπως παλιά,
 με χιούμορ θα περάσουμε κι αυτή την συμφορά.
Πρέπει, λοιπόν, ν’ αντέξουμε, άτιμη καραντίνα,
κι υπομονή να κάνουμε ολόκληρο τον μήνα.
 Το καλοκαίρι έρχεται θα βγούμε με μαγιό,
αφού αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό.
Πρέπει κάτι να κάνουμε, πρέπει να συνεχίσουμε.
Είναι απαραίτητο, αν θέλουμε το μέλλον να κερδίσουμε!!!


                                                                                                ΓΙΑΝΝΗΣ  ΝΙΚΗΦ. Β3










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου