Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΛΟΙΜΟΣ στην Αθήνα 430-426π.Χ. ή Σύνδρομο του ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ

Ιστορίαι, 2, 47-54

       ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ  455-399π.Χ.

  Ο ιστορικός περιγράφει το λοιμό που χτύπησε την Αθήνα για να δείξει πόσο γρήγορα μια προηγμένη κοινωνία μπορεί να πέσει από την ακμή στην παρακμή .Οι μαρτυρίες του  Θουκυδίδη είναι ανεκτίμητες για την μελέτη του γεγονότος, καθώς ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε μολυνθεί και αυτός, αλλά κατόρθωσε να επιζήσει. Ο Θουκυδίδης δηλώνει ότι θα κάνει απλή περιγραφή της νόσου ώστε να είναι χρήσιμη στην πράξη. Εκθέτει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας που θα έδιναν σε οποιονδήποτε αναγνώστη τη δυνατότητα να την αναγνωρίσει, αν ξαναεμφανιζόταν και την ίδια μέθοδο διακρίνουμε σε όσα λέει για την ιστορία του.Ο αναγνώστης θα κερδίσει αυτό το πνευματικό απόκτημα όχι μια φορά, αλλά για πάντα.     Σ.Σ. Α4
Κύριος σκοπός του Θουκυδίδη ήταν να αφήσει στις επόμενες γενιές, "κτήμα ες αεί".«Κτμα τε ς ε μλλον γώνισμα ες τ παραχρμα κούειν ξύγκειται» την προφητική αυτή φράση, που είναι μέχρι σήμερα αρκετά γνωστή, η οποία σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «Στόχος του είναι να αποτελέσει αιώνιο κτήμα των ανθρώπων, παρά να διαβάζεται σε γιορτές και ρητορικούς αγώνες». Με αυτό ο Θουκυδίδης εννοεί πως η έλλειψη του μυθώδους, την οποία συναντάει κάποιος στον προγενέστερό του, τον Ηρόδοτο, μπορεί να κάνει την διήγησή του λιγότερο ευχάριστη. Εκείνος όμως τονίζει πως θα είναι ικανοποιημένος αν το έργο του  "κριθεί ωφέλιμο από όσους θελήσουν να έχουν ακριβή γνώση των γεγονότων που συνέβησαν και εκείνων που θα συμβούν στο μέλλον, τα οποία, από την πλευρά της ανθρώπινης φύσης, θα είναι όμοια και παραπλήσια"  Σ. Τ. Α4  

ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ -ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ  του Α4 
 
Το 2020 είναι μια από τις πιο δύσκολες χρονιές λόγω του κορωνοΐού, μια αρρώστια που προέρχεται από τα ζώα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με αποτέλεσμα το θάνατο . Έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία, όλοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους . Πλέον τίποτα δε θεωρείται δεδομένο με αυτόν τον ιό. Η θετική πλευρά όμως είναι ότι μάθαμε να εκτιμάμε και τα απλά. Το 2021 έχω στο μυαλό μου ότι η κατάσταση θα είναι πιο ήπια. Οι αρρώστιες θα μειωθούν και εμείς θα ζούμε  επιτέλους σαν άνθρωποι. Γενικότερα, η άποψή μου είναι ότι το 2021 θα είναι η χρονιά μας. Μετά από κάθε δυσκολία, ακολουθεί και κάτι καλό. Προσέχουμε τους εαυτούς μας όσο περισσότερο γίνεται, για να ζήσουμε ένα 2021 αξέχαστο, ευτυχισμένο και πάνω απ' όλα υγιέστατο!
 Α.Π. Α4
  
Τρίτη 6/4/2021.

Πέρασε ένας χρόνος από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τα επίπεδα μόλυνσης από τον κορωνοϊό έχουν πέσει δραματικά, καθώς οι επιστήμονες δούλευαν ασταμάτητα για να βρουν το αντίδοτο για αυτήν την ασθένεια. Στο χρονικό διάστημα του ενός χρόνου όμως ολοένα και περισσότερα άτομα έπεφταν θύματα του τρομερού ιού. Ελάχιστες χώρες έχουν μείνει ανέπαφες από το χέρι του θανάτου. Όμως έχει βρεθεί σίγουρη θεραπεία, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Δεν μπορεί κανείς να βγει ακόμα από το σπίτι του, ωστόσο σε ένα μήνα το υπουργείο Ελλάδος υπόσχεται ότι ο καθένας θα μπορεί να βγει έξω ανενόχλητα.

 Γ.Σ.  Α4

1 χρόνος μετά

  Σε ένα χρόνο από σήμερα ο κόσμος μας δεν θα έχει αλλάξει και πολύ θα έχουν παραμείνει τα ίδια μέτρα και ίσως λίγο πιο αυστηρά. Η συχνή δικαιολογία που θα χρησιμοποιείται είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν για την εξασφάλιση της ασφάλειας μας. Θα ακούς στις ειδήσεις όλο και πιο συχνά να μιλάνε δημοσιογράφοι για την πιθανή επιστροφή του covid 19 αυτό θα παίζει μέχρι να πειστεί και ο τελευταίος άνθρωπος στη γη -πλύση εγκεφάλου ,το λέω εγώ. Θα σταματήσουν όλοι οι εργαζόμενοι από την δουλειά τους και θα υπάρξει μια αναταραχή η οποία δεν θα διαρκέσει πολύ μιας και θα βγει ο πρωθυπουργός και θα καθησυχάσει τον λαό υποσχόμενος πως το κράτος θα στείλει χρήματα στον κάθε πολίτη άμεσα. Ο κόσμος θα κάνει υπομονή κάπου στους 4 μήνες μετά θα ξεκινήσουν να κλέβουν ο ένας τον άλλον θα υπάρχει αναρχία και καταστροφή. Μετά από αυτά θα έρθει η επανάσταση και στην συνέχεια εμφύλιος αυτό θα επικρατήσει γύρω στους έξι μήνες. Αργότερα θα πέσει ο πρωθυπουργός και θα γίνει δημοψήφισμα. Στην συνέχεια η Ελλάδα θα διώξει τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες θα αντισταθούν και πάνω σε αυτή την αναστάτωση θα χτυπήσει η Τουρκία. Η Ελλάδα θα αντισταθεί αλλά θα είναι ήδη αδύναμη από τον εμφύλιο που είχε προηγηθεί. Θα ζητήσουμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν θα ανταποκριθεί άμεσα και ως συνέπεια θα έχουμε αρκετές απώλειες. Βλέποντας την ουδετερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουμε βοήθεια της Ρωσίας με αντάλλαγμα 3 μας νησιά και την μισή Τουρκία μιας και ήμασταν αποφασισμένοι να πάρουμε την Κωνσταντινούπολη πίσω και ότι άλλο μας είχαν στερήσει. Και έτσι θα γίνει! μόνο που σε αυτόν τον πόλεμο πολέμησαν και γυναίκες με κανονικό εξοπλισμό. Θα υπάρξει πόνος και μεγάλες απώλειες θα αργήσουμε να σταθεροποιηθούμε αλλά θα τα καταφέρουμε. Όλα αυτά στα λέω όχι για να σε τρομάξω αλλά για να σε προειδοποιήσω.       Β.Χ. Α4

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ    2021

Η  ανθρωπότητα στη σύγχρονη εποχή περνάει μια τεράστια πανδημική κρίση .Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σύντομα θα βρεθεί το εμβόλιο με το οποίο θα αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη ασθένεια του covid- 19.

Ωστόσο πιστεύω ότι τα πράγματα σε ένα χρόνο από τώρα δεν θα είναι τόσο αισιόδοξα όσο πιστεύουν κάποιοι. Αρχικά, θα επέλθει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία διότι πολλές επιχειρήσεις θα καταστραφούν και πολλοί άνθρωποι θα μείνουν  άνεργοι. Επιπλέον πολλοί είναι αυτοί που θα αποκτήσουν ψυχολογικά προβλήματα και θα ζουν με τον φόβο μήπως αρρωστήσουν. Ακόμη ίσως επηρεαστούν και οι ανθρώπινες σχέσεις αφού η καχυποψία θα έχει μπει για τα καλά στη ζωή τους. Ήδη κάποιοι από αυτούς που ασθένησαν αντιμετωπίζονται  ρατσιστικά και απομονώνονται

Εύχομαι βέβαια οι προβλέψεις μου να διαψευστούν και η ζωή μας να επανέλθει στην κανονικότητα.
  Β. Φ. Α4
6 Απριλίου 2021
Η κατάσταση παγκοσμίως παραμένει κρίσιμη αλλά όλα δείχνουν ότι ο πλανήτης κερδίζει την μάχη ενάντια στο φονικό Ιό. Η ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορωνοϊό ήρθε βεβαίως από έναν λαμπρό ΈΛΛΗΝΑ επιστήμονα .Δεν είναι πολύς ο καιρός που έχουμε στην κατοχή μας το εμβόλιο , καθώς ανακαλύφθηκε μονάχα ένα μήνα πριν. Έτσι, αυτή την στιγμή το εμβόλιο τίθεται υπό δοκιμή για την βεβαίωση της εγκυρότητας του προς όλες τις κοινωνικές και ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει . Ο κορωνοϊός (επιστημονική ονομασία covid-19) έχει ως συμπτώματα βήχα, υψηλό πυρετό και όπως όλοι οι κορωνοϊοί ''χτυπούν'' το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλούνται στον οργανισμό βαριές πνευμονίες. Έτσι, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ( ΜΟΝΆΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ) και οι χορηγήσεις οξυγόνου υπήρξαν πολλές , όμως δεν ήταν πάντα αρκετό για να εξασφαλιστούν οι ζωές των ασθενών .Επιπλέον, η διασπορά του γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος των τότε συνθηκών αντιμετώπισης του, είναι η κοινωνική απομόνωση. Με την ανακάλυψη του εμβολίου βλέπουμε ότι οδεύουμε προς την αρχή του τέλους! Πάμε όμως να δούμε τι έχει συμβεί σε όλη την οικουμένη τους 18-20 μήνες που ο ιός ο οποίος '' ακούει '' στο όνομα κορωνοϊός ξεκίνησε την μάχη ενάντια στην ανθρωπότητα με γενέτειρα περιοχή την Κίνα.
 Όπως προαναφέρθηκε ο ιός ξεκίνησε την δράση του από την Κίνα , στην οποία καταγράφηκαν περισσότερα από 1.000.000 κρούσματα και 20.000 θάνατοι στους 20 αυτούς μήνες. Η Κίνα με τεράστια αυστηροποίηση των μέτρων ( απαγόρευση κυκλοφορίας και έπεται βεβαίως κατ' οίκον περιορισμός) κατάφερε να σπάσει την αλυσίδα διασποράς του ϊού. Το αναμενόμενο και παράλληλα επιθυμητό βεβαίως αποτέλεσμα ήρθε , δηλαδή η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων έως την ελαχιστοποίηση τους. Συνοψίζοντας, η Κίνα τα κατάφερε, παρόλο που θρήνησε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ..... ,σε αναλογία με τον πληθυσμό της μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες χώρες ; Η ευρεία διασπορά του ιού δεν σταμάτησε στα γεωγραφικά σύνορα της Κίνας. Επεκτάθηκε παγκοσμίως με αποτέλεσμα ο πλανήτης να βρίσκεται ενάντια σε μια πανδημία πλέον. Χώρες οι οποίες ακολούθησαν τα ίδια μέτρα με την Κίνα βγήκαν νικήτριες παρ' όλο που και αυτές θρήνησαν θύματα, ευτυχώς όχι πολλά αλλά δυστυχώς ούτε μόνο ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπου τα πράγματα δυσκολεύουν κατά πολύ ( μερικές χώρες της Ευρώπης μέσα στις οποίες είναι και η χώρα μας).Άλλες χώρες που δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα (όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) βρέθηκαν αντιμέτωπες με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα που φυσικά το σύστημα υγείας δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει , έτσι δυστυχώς υπήρξε πληθώρα νεκρών .
Πλέον φαίνεται ότι τα κρούσματα είναι υπό έλεγχο και όλο αυτό είναι θέμα χρόνου να λάβει τέλος , εννοείται υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα πάντα φαίνεται ότι έχουν παγώσει .Σίγουρα θα πάρει λίγα χρόνια στην ανθρωπότητα να επανέλθει, το σημαντικό είναι όμως ότι μια πανδημία βρίσκεται στο τέλος της και δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα!!!       Γ.Χ. Α4


ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



Ως μελλοντολόγος, με διακατέχει πάντοτε μια ανησυχία για το αν «πέφτω» πάντοτε μέσα στις προβλέψεις μου ή αν απλά τις αγγίζω.

   Ωστόσο, αυτή τη φορά, πιστεύω ακράδαντα πως σε ένα χρόνο από τώρα, η ανθρωπότητα θα πάρει μια ελαφρά διαφορετική τροπή ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα.

   Συγκεκριμένα, θεωρώ πως όταν αποχωρήσουμε από την -ευρέως γνωστή πια- περίοδο της καραντίνας, η επιθυμία των ανθρώπων να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους θα είναι τόσο δυνατή, που θα αρχίσουν να εστιάζουν και να υπερτιμούν πράγματα που άλλοτε θεωρούσαν δεδομένα.

   Επομένως, όλο και περισσότερες σχέσεις θα ευδοκιμήσουν, επαγγελματικές και μη, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μάθει -επιτέλους- να αναγνωρίζει την αξία των «ασήμαντων» πραγμάτων που μπορούν όμως να κάνουν την ζωή μας σημαντική.

   Συνοψίζοντας, σε ένα χρόνο από τώρα, ο κόσμος θα αρχίζει να βαδίζει το μονοπάτι της αυτοβελτίωσης και της ευγνωμοσύνης, αφήνοντας τα καλά του χνάρια ως παρακαταθήκη.

Κ. Τ. – Α4

Το 2021 επιτέλους ήρθε,

το 2020 ήταν μια κακή χρονιά για όλους μας υπήρξε ο ιός και οι καταστροφές σε όλο τον πλανήτη. Το 2021 πιστεύω θα είναι μια καλή χρονιά γεμάτη εκπλήξεις. Αρχικά πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα γίνει πρωθυπουργός και θα βγούμε από την κρίση. Επιπλέον θα έχουν τελειώσει οι συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επίσης πιστεύω ότι θα έχει εξελιχθεί η τεχνολογία. Τέλος πιστεύω ότι θα καταργηθούν οι εξετάσεις.                Π.Φ. Α4 

Τ.Τ Α4

<<Κτήμα ες αεί>>-Θουκυδίδης



Ο Θουκυδίδης είναι ένας από τους σπουδαιότερους ιστοριογράφους, ο οποίος με τα έργα του μας έχει δώσει πολλές πληροφορίες για πολλά σημαντικά γεγονότα  της αρχαίας Ελλάδας, όπως  τον πελοποννησιακό πόλεμο. Όλα αυτά τα έργα του φυσικά, τα έγραψε με έναν συγκεκριμένο σκοπό, να μείνουν <<κτήμα ες αεί>>, δηλαδή να διατηρηθούν για πάντα, ώστε να μπορούν να τα διαβάζουν και οι επόμενες γενιές, για να πληροφορούνται για τα γεγονότα  της αρχαιότητας και να αποφεύγουν να κάνουν τα ίδια λάθη με τους αρχαίους Έλληνες.             Π.Τ. Α4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου