Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domènech, η σκεπτόμενη μηχανή

 






Πηγαίνοντας στην έκθεση του Ισπανού υπερρεαλιστή ζωγράφου στις Αποθήκες  στη Θεσ/νίκη 

αποθηκεύεις μοναδικές εμπειρίες, εμβυθιζόμενος στην εκκεντρική καλλιτεχνική μορφή του ΝΤΑΛΙ 

Φιγέρες Ισπανίας 1904 -1989 

Σκάνδαλο η οικογένειά  του ( το 1921 χάνει τη μητέρα του από καρκίνο και δεν αποδέχεται ποτέ ότι ο πατέρας του νυμφεύθηκε την αδελφή της)

Σκάνδαλο οι σπουδές του ( το  1926 αποβάλλεται από την Ακαδημία των Τεχνών  λίγο πριν τις τελικές του εξετάσεις, καθώς δηλώνει πως κανένας από τους καθηγητές του δεν είναι άξιος να τον κρίνει)

Σκάνδαλο οι πολιτικές του απόψεις (φασισμός-κομμουνισμός- αναρχισμός) 

Σκάνδαλο οι έρωτές του (ο Νταλί γνωρίζει το 1929 και  ζει με τη μούσα του  Ελένα Ντμτρίεβνα Ντελούβινα Ντιακόνοβα, ρωσικής καταγωγής, περισσότερο γνωστή ως Γκαλά αλλά  το 1965 συναντά ένα μοντέλο την Αμάντα Ληρ σε ένα γαλλικό εστιατόριο που έγινε η δεύτερη μούσα του)

Σκάνδαλο ακόμη κι ο γιος του Jose ή η κόρη του ... 

Το 1932 ο Νταλί συμμετέχει στην πρώτη μεγάλη υπερρεαλιστική έκθεση στην Αμερική με διθυραμβικές κριτικές αλλά λίγο αργότερα, ο Μπρετόν  τον διαγράφει από το υπερρεαλιστικό κίνημα λόγω της υποστήριξης στον Φράνκο της Ισπανίας. 

Στη ζωή του βυθισμένος στο συμβολισμό και στο χρήμα  Avida Dollars = άπληστος για δολάρια

στον ντανταϊσμό, κυβισμό,  φιλίες με σκηνοθέτες (ΜΠΟΝΙΟΥΕΛ), ποιητές (ΛΟΡΚΑ, ΕΛΥΑΡ), φυσικούς, μαθηματικούς, ΦΡΟΫΝΤ...

Φαντασιόπληκτος και ονειροπαρμένος ο ΝΤΑΛΙ μάς πλήττει και μάς παίρνει σε έναν άλλο κόσμο ΌΠΟΥ η λογική, η πίστη, η ύλη, η ενέργεια γίνονται τρισδιάστατα!!!!!!!!


 

“Στα τρία μου ήθελα να γίνω μάγειρας. Στα επτά ήθελα να γίνω Ναπολέων. Η φιλοδοξία μου ποτέ δεν έπαψε να μεγαλώνει. Τώρα πλέον θέλω να γίνω Σαλβαδόρ Νταλί και τίποτα άλλο. Από την άλλη μεριά όμως, αυτό είναι δύσκολο, αφού, όσο πλησιάζω τον Σαλβαδόρ Νταλί, τόσο αυτός απομακρύνεται από εμένα”.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου