Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ, Ο γύρος του θανάτου - θεατρική παράσταση ''Αρίστος''


Η ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη(1940-1968), του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου»

ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε. Από μόνη της η ζωή και ο θάνατος του νεαρού Παγκρατίδη ακούγεται σαν μυθιστόρημα και ο ίδιος φαντάζει ως ένας ντοστογιεφσκικού τύπου μυθιστορηματικός ήρωας.Όλοι αφηγούνται εκτός από τον ίδιο τον ήρωα. Όλοι πρωταγωνιστούν σαν δευτεραγωνιστές δίπλα στο κεντρικό πρόσωπο. Ίσως γιατί ο Αρίστος είναι πιο πολύ θύμα παρά θύτης. Ίσως γιατί η ζωή του ήταν πιο βαριά από τη δίκη, την καταδίκη και το θάνατό του.  Μια ολόκληρη εποχή  θολή, άδικη, σκοτεινή. 

Ήταν προορισμένος για το χαμό ο Αρίστος. Η ψυχή του τον έτρωγε.


 
 

Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του “Αρίστου”.

Ο σκηνοθέτης Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  με τρεις ηθοποιούς έδωσε τριπλάσιους χαρακτήρες:

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια - οι δύο έρωτες του. 


 
 
 Έγκλημα και τιμωρία ....μόνο που δεν ξέρει ο αναγνώστης, ο θεατής, ο πολίτης πού να βάλει ερωτηματικό ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου