Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Aravind Adiga, «Ο ΛΕΥΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ»

 


Ο ήρωας Μπαλράμ Χαλβάι γράφει μιά σειρά επιστολών μέσα σε 7 νύχτες προς τον Πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του τελευταίου στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας. Ο σκοπός του Μπαλράμ είναι να εξιστορήσει στον Κινέζο πρωθυπουργό την «αληθινή ιστορία» της Ινδικής επιχειρηματικότητας μέσω της δικιάς του προσωπικής ιστορίας.Υπηρέτης, επιχειρηματίας, φιλόσοφος και δολοφόνος, κλείνει τα μάτια, ενώνει τα χέρια σε ένα ναμάστε γεμάτο σεβασμό και εξιστορεί τη ζωή του.

Ο Μπαλράμ , παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο «Σκοτάδι» μέσα στη λάσπη και τη φτώχεια, ξεχωρίζει για την εξυπνάδα και την πονηριά του σαν  «Λευκός Τίγρης», ένα πλάσμα,  μια φορά σε κάθε γενιά. Καταφέρνει να γίνει σωφέρ του γιου ενός μεγαλοεπιχειρηματία που καταγόταν από το χωριό του. Σε 8 μήνες  αποκτά λεφτά και  ανοίγει τη δικιά του επιχείρηση με υπομονή, προσήλωση στον στόχο, κουτοπονηριά και  κόβει το λαιμό του αφεντικού του την κατάλληλη στιγμή,όταν πηγαίνουν να παραδώσουν μια μεγάλη μίζα για μια δουλειά...

Ο Μπαλράμ είναι πλέον ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είναι ακόμα καταζητούμενος αλλά η αφίσα με το πρόσωπο του είναι τόσο κοινή που δεν κινδυνεύει. Έχει αλλάξει το όνομά του και έχει την δικιά του εταιρεία σωφέρ στο Μπανγκαλόρ. Στο κέντρο των παγκόσμιων τηλεφωνικών call centers. Εκεί που αγόρια και κορίτσια δουλεύουν από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 3-4 το πρωί, δηλαδή τις ώρες λειτουργίας των Η.Π.Α. Οι υπάλληλοι των εταιρειών αυτών χρειάζονται κάποιους να τους πηγαινοφέρνουν στη δουλειά, η εταιρεία του «Λευκού Τίγρη» είναι εκεί να τους εξυπηρετήσει.

Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στην Ινδία της διαφθοράς, της μίζας, του λαδώματος. Ο πιο φτωχός λαδώνει το λιγότερο φτωχό, ο πλούσιος τον πιο πλούσιο και όλοι μαζί την εξουσία. Εκλογές που γίνονται ουσιαστικά μόνο στις μεγάλες πόλεις, γιατί στις μικρές ή και στα χωριά παραδίδεται μία λίστα κατοίκων με τα ψηφοδέλτια ήδη σφραγισμένα. Πολιτικοί που τα ''παίρνουν''μπροστά σε όλους και  βαλίτσες που αλλάζουν χέρια σε γραφεία και σε σπίτια.

Το «οικονομικό θαύμα» μιας χώρας 



Μικροαπατεώνες που θα γίνουν μεγάλοι επιχειρηματίες 

Υπηρέτες  που δεν θα διστάσουν να φτάσουν στον /στους φόνους, 

που δεν θα διστάσουν να ποδοπατήσουν για να μη ποδοπατηθούν

αρκεί να γίνουν Αφεντικά!!

Πόσος ειλικρινής είναι ο χαιρετισμός ΝΑΜΑΣΤΕ;;;

 Στα σανσκριτικά: namah  σημαίνει «υποκλίνομαι» και te  σημαίνει «εσένα». Το βαθύτερο νόημα αυτού του χαιρετισμού  είναι  «Η θεϊκή υπόσταση που κρύβεται μέσα μου αναγνωρίζει και σέβεται τη δική σου»  «Namaste» σημαίνει ότι όλοι είμαστε το ίδιο..

  Για να εκτελέσουμε Namaste, βάζουμε τα χέρια μαζί , κλείνουμε τα μάτια και σκύβουμε το κεφάλι, φέρνοντας τα χέρια προς τα κάτω προς την καρδιά...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου