Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ, Πεερ Γκυντ



 ο  Σκανδιναβός Δον Κιχώτης

Ο Πέερ Γκυντ ανήκει στα πρώτα έργα του θεατρικού συγγραφέα με επίκεντρο την κριτική της νορβηγικής ζωής και του εφησυχασμού του νορβηγικού χαρακτήρα. Ο ίδιος, μεγαλώνοντας την εποχή της έκρηξης του καπιταλισμού και της αυστηρής προτεσταντικής ηθικής, που τον συνόδευε, αποκηρύσσει νωρίς από τη ζωή του τη σεμνοτυφία, την εργασία ως αυτοσκοπό, την ιεροποίηση του χρήματος και την ταύτιση της ευτυχίας με την επιτυχία.
Το δράμα αρχίζει τους πρώτους χρόνους του 19ου αιώνα και τελειώνει προς τα 1860. Η Α'! Β'! Γ! και E! πράξη παίζεται στα νορβηγικά βουνά, η Δ! πράξη σε μια ακρογιαλιά του Μαρόκου, στην έρημο Σαχάρα και στο φρενοκομείο του Καΐρου.

Η αγωνία ενός ανθρώπου να πετύχει και να αποδείξει ότι είναι ο εαυτός του. Αυτός ο φαινομενικά μισότρελος, δεν είναι παρά ένας πολύ γνωστικός άνθρωπος που παραδίνεται θέλοντας και μη στις δίνες των αντίθετων αναγκών και αγωνίζεται να τις ισορροπήσει μέσα του. Παλεύει με τα όνειρά του, με τα αισθήματά του, με τους πειρασμούς, με το ψεύδος, με την αγάπη, με όλα τα στοιχεία της ανήσυχης φύσης του. Αυτός ο φαινομενικά μισότρελος, δεν είναι παρά ένας πολύ γνωστικός άνθρωπος που παραδίνεται θέλοντας και μη στις δίνες των αντίθετων αναγκών και αγωνίζεται να τις ισορροπήσει μέσα του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου