Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ, ΣΑΙΞΠΗΡ ΓΙΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ



Απ' όλους τους μεγάλους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κανένας δεν εμβάθυνε στο μυστήριο του έρωτα και δεν πραγματεύτηκε τα ζητήματα τnς καρδιάς από μια τόσο φωτεινή οπτική γωνία, όσο ο Σαίξπηρ. Ακόμα και σήμερα τα έργα του και τα ποιήματά του αποτελούν ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε τα πολύ βαθιά μυστικά της καρδιάς μας. Από τη σαϊτιά ως την απογοήτευση, από το πρώτο φιλί ως τον ανέφικτο έρωτα, από τον συμβιβασμό ως τη ζήλεια, το βιβλίο αυτό μας δίνει την πεμπτουσία της σαιξπnρικής γνώσnς του έρωτα, προκειμένου να φωτίσει την καθημερινότητά μας και να δώσει, επιτέλους, απάντηση σε ερωτήματα όπως: Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ατυχούν στις αισθηματικές τους σχέσεις; Πωs θεραπεύεται η αρρώστια του έρωτα; Μπορεί ένα ειδύλλιο να κρατήσει για όλη μας τη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της γοnτείας; Πωs καταπολεμάται n ζήλεια; Ένα γοητευτικό και απίστευτα εμψυχωτικό βιβλίο γι' αυτούς που παίρνουν τον έρωτα στα σοβαρά...

 (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία ... μου·

ερωτεύτηκα τις παρακάτω φράσεις του βιβλίου:


  • Είμαστε από το ίδιο υλικό που υφαίνουμε τα όνειρα· η μικρή μας ζωή περιβάλλεται από ύπνο.
  • Η γενναιοδωρία μου είναι απέραντη όπως η θάλασσα κι η αγάπη μου έτσι βαθιά όσο περισσότερο σου δίνω , τόσο περισσότερο έχω, γιατί και οι δυο είναι ατελείωτες.
  • Αμφίβαλλε ότι είναι φωτιά τα αστέρια, αμφίβαλλε ότι ο ήλιος κινείται, αμφίβαλλε ότι η αλήθεια είναι ψέμα, αλλά μην αμφιβάλλεις ποτέ ότι σε αγαπώ.
  • Ο άνθρωπος που δεν τρέφεται από τα όνειρά του γερνάει γρήγορα.
  • Το στέμμα μου είναι στην καρδιά μου όχι στο κεφάλι μου.
  • Ο δυστυχισμένος δεν έχει άλλο φάρμακο παρά μόνο την ελπίδα.
  • Να αγαπάμε από επιλογή και όχι από απελπισία.
  • Αν η μουσική είναι τροφή του έρωτα, παίξε.
  • Γνωρίζουμε αυτό που είμαστε, αλλά δεν ξέρουμε αυτό που μπορούμε να είμαστε.
  • Μην έχοντας τίποτα, δεν έχω και τίποτα να χάσω. 
  • Δεν είμαι καπετάνιος· όμως , αν ήμουν τόσο μακριά μου σαν την απέραντη ακτή της πιο μακρινής θάλασσας, θα το διακινδύνευα για τέτοιο θησαυρό.
  • Έχω ανάγκη να μαθαίνω  για εσένα κάθε μέρα και κάθε ώρα.



                                                                                                                ΔΑΔΗΛΑ ΜΑΡΙΑ, Β1

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ούτε δέκα λέξεις...ένα διάσημο διήγημα



Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και δυο φίλοι τουστοιχημάτισαν για  το γράψιμο ενός ολόκληρου διηγήματος με τις λιγότερες λέξεις.
Ο χρονογράφος John Robert Colombo και ο συγγραφέας Arthur Clarke στοιχημάτισαν περί τα 10 δολάρια  πως εκείνος δεν θα τα κατάφερνε.
perierga.gr - Διήγημα έξι λέξεων!
 Ο συγγραφέας δεν πτοήθηκε στιγμή και αποδέχτηκε την πρότασή τους γράφοντας το μικρότερο διήγημα στον κόσμο πάνω σε μια χαρτοπετσέτα που είχε μπροστά του. Τι έγραψε; “Προς πώληση. Παιδικά παπούτσια. Εντελώς αφόρετα”! Η ιστορία που σκέφτηκε κρύβεται ολόκληρη μέσα στις 6 λέξεις που χρησιμοποίησε καθώς καθεμία από αυτές εγείρει πολλά ερωτήματα: “Ποιανού ήταν τα παπούτσια;”, “Γιατί δεν φορέθηκαν;”, “Τι συνέβη”;, “Γιατί πωλούνται;” κ.λπ. κ.λπ.
Κάπως έτσι ο συγγραφέας κέρδισε 10 δολάρια από τον καθένα! Το περιστατικό αναφέρεται σε γράμμα του Clarke, που ήρθε στη δημοσιότητα το 1992.


Τρίτη 9 Μαΐου 2017

ΝΙΤΣΕ, 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας




Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Από την καθημερινή ζωή μέχρι τον κόσμο των επιχειρήσεων, η φιλοσοφία του Νίτσε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμβουλος σε κάθε δύσκολη στιγμή. Στα 99 κεφάλαια του βιβλίου αυτού ο Άλλαν Πέρσυ συγκεντρώνει τις πιο καίριες σκέψεις του μεγάλου φιλοσόφου, δείχνοντας πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σε κάθε στιγμή της ζωής. Μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις,να ανακτούμε το θάρρος μας, να ξαναβρίσκουμε τη σωστή πορεία μας, να σταθμίζουμε τη σημασία των όσων μας συμβαίνουν στη διάρκεια της μέρας.


  • Όταν η ζωή μας γεμίζει από νόημα, οι κόποι ξαφνικά δεν είναι κούραση αλλά βήματα απαραίτητα προς το στόχο που είχαμε ορίσει.
  • Ένας αρχαίος κινέζικος θρύλος λέει ότι κάποιος μαθητής ρώτησε το δάσκαλο: ''Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην παράδοση και στην κόλαση;'' Ο δάσκαλος του απάντησε:'' Πολύ μικρή και ωστόσο , έχει μεγάλες συνέπειες. Έλα να σου δείξω την κόλαση''.
  • Αν ένας φίλος σε βλάψει , πες του: '' Σε συγχωρώ γι αυτό που μου έκανες, όμως αυτό που έκανες σε σένα, πώς θα μπορούσα να το συγχωρέσω εγώ;''

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Β1, Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία...μου

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ, Το σκάφανδρο του αισιόδοξου

  • κανένα όνειρο δεν είναι τόσο μακρινό που να μην αξίζει να το κυνηγήσεις.
  • όσο δύσκολα και να γίνονται τα πράγματα, όποιος διαθέτει το καύσιμο της αισιοδοξίας μπορεί να φτάσει σε καλό λιμάνι. 

 Οι αισιόδοξοι κατέχουν μία ειδική πανοπλία που τους προστατεύει απέναντι στις δυσκολίες: με τη γαλήνη που χαρίζει μια καταβύθιση στην ησυχία του ωκεανού, όποιος σκέφτεται θετικά είναι ικανός να βρίσκει λύσεις σε ταραγμένα νερά.


       ΑΛΙΟΥ ΛΥΔΙΑ, Β1,  Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία...μου   

ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ, 66 μαθήματα καθημερινής σοφίας




Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό , βλέπουμε ότι ο συγγραφέας εμβαθύνει σε πολλά διαφορετικά θέματα που συναντούμε στη σημερινή κοινωνία μας. Ξεκινά από τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και μιλά για τη μοναξιά, το φόβο, την αδράνεια, την αγάπη, την τελειότητα, την ανθρωπότητα, τη θρησκεία κ. ά. Μας αναλύει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις αντίστοιχες καταστάσεις και μας αναφέρει οδούς που μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να ξεπερνούμε τις δυσκολίες. Θα λέγαμε ότι μέσα από το έργο του, προσφέρει οράματα και συμβουλές τεράστιας αξίας για μια ζωή απλή, σοφή και ουσιώδη.
  • το να κάνεις το δικαστή σε ξένες ζωές είναι η τέλεια δικαιολογία για να μην αναλύεις τη δική σου.
  • ο Σοπενχάουερ έλεγε ότι όποιος αρχίζει με βεβαιότητα τελειώνει αμφιβάλλοντας όμως όποιος ξεκινήσει από την αμφιβολία θα φτάσει στη βεβαιότητα.
  • το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται μάλλον στο να τη  χαρίζεις παρά στο να την περιμένεις. 
ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, Β1, Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία... μου 

 

ΜΑΞ ΕΞΕΛΜΑΝ, Ιστορία και σοφία από καλούς βασιλιάδες



Βιβλίο αρκετά καλό γιατί παρακινεί τον αναγνώστη να αναζητήσει ιστορικές γνώσεις για τη ζωή των βασιλιάδων.

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΙΑ΄Βασιλιάς της Γαλλίας 1423-1483: όποιος δεν ξέρει να κρύβει...δεν μπορεί να βασιλέψει.
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ: οι βασιλιάδες αναγκάζονται να διαπράξουν εγκλήματα, αλλά δεν εγκληματούν τα πρόσωπα, εγκληματούν οι θρόνοι.
ΦΑΡΟΥΚ, βασιλιάς της Αιγύπτου: σύντομα θα απομείνουν μόνο πέντε βασιλιάδες στονκόσμο: της Αγγλίας, ο ρήγας σπαθί, ο ρήγας κούπα, ο ρήγας καρό και ο ρήγας μπαστούνι.
Ο λόρδος ΒΕΡΝΕΡΣ είπε το 1534 βασιζόμενος στο βασιλιά ΜΑΤΘΙΑ τον Κορβινό που ήταν βιβλιόφιλος και έζησε 1443-1490 ότι ο βασιλιάς χωρίς γνώση είναι γάιδαρος χωρίς στέμμα.
Ο ΟΡΑΤΙΟΣ στις Επιστολές του 20π. Χ. γράφει ότι οι βασιλιάδες όταν σφάλλουν, τιμωρούνται οι λαοί.
Ο Π. ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ 1899-1970 Έλληνας διπλωμάτης σημειώνει ότι δικαίωμα του βασιλιά είναι να διορίζει ακόμη και τον κηπουρό του.




ΖΑΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Β1, Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία...μου

SCOTT OLSEN, Η χρυσή τομή

Η χρυσή τομή, το μεγαλύτερο μυστικό της φύσης 
  
H χρυσή τομή είναι μία τέλεια αναλογία, ένα καλά κρυμμένο μυστικό της φύσης που βρίσκεται οπουδήποτε γύρω μας, αλλά δεν το έχουμε προσέξει. Αναλογία είναι ένας επαναλαμβανόμενος λόγος (κλάσμα). Τη χρυσή τομή υπολόγισε ο Πυθαγόρας(585-500π.Χ), ο οποίος γεννήθηκε στη Σάμο και ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή στον Κρότωνα της κάτω Ιταλίας.
Οι περισσότεροι κάνουν το συχνό λάθος να νομίζουν πως η χρυσή τομή είναι το μέσο ενός ευθύγραμμου τμήματος, επειδή έτσι χωρίζουμε το τμήμα στη μέση. Η χρυσή τομή όμως είναι η διαίρεση ενός ευθύγραμμου τμήματος, έτσι ώστε να προκύπτει η αναλογία:
Το σύνολο προς το μεγαλύτερο τμήμα να ισούται με το μεγαλύτερο τμήμα προς το μικρότερο.
Image
Τα Φ και φ είναι άρρητοι αριθμοί, επομένως η χρυσή τομή μπορεί να αναπαρασταθεί μόνο γεωμετρικά και όχι με αριθμούς. Η ονομασία φ βγαίνει από το πρώτο γράμμα του ονόματος Φειδίας, του γλύπτη που χρησιμοποίησε τη χρυσή τομή στον Παρθενώνα. Image
Το συνολικό ύψος του Παρθενώνα προς το ύψος μέχρι το τέλος των κιόνων ισούται με το ύψος του μέχρι το τέλος των κιόνων προς το ύψος του από τους κίονες και πάνω. Εκεί όπου τελειώνουν οι κίονες βρίσκεται η χρυσή τομή. Η χρυσή τομή παρατηρείται και στο εσωτερικό του Παρθενώνα.
Image
   Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρυσής τομής είναι η πεντάλφα. Η πεντάλφα ή πεντάγραμμο συμβολίζει διάφορα πράγματα. Οι Πυθαγόρειοι την ονόμαζαν Υγιεία και τη θεωρούσαν ένα σύμβολο, λόγω της γεωμετρίας του, μαθηματικά τέλειο.
Image Image
Στη θεωρία του χάους, η χρυσή τομή κυβερνά τα όρια του χάους, όπου η τάξη εισέρχεται και αναδύεται από την αταξία


ΔΑΝΔΡΕΑ ΙΩΑΝΝΑ, Β1 Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία...μου