Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Οι μετασολωμικοί μαθητές




Εναλλακτική ανάγνωση του Κρητικού στη λογοτεχνία κατεύθυνσης - οίησης - ζωής.
Ακούγοντας τη θάλασσα μου σκοτεινή, τη σιωπή , τη θάλασσα πλατιά και το όνειρο ήτανε
οι μαθητές απέδειξαν -σε πείσμα αυτών που κατάργησαν την εξέταση της λογοτεχνίας- ότι η έμπνευση από τη λογοτεχνία δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί είναι οι ανάσες των εφήβων που χρειάζεται να εκπνευστούν , να εκφραστούν.
Ιδού οι μικροί μετασολωμικοί  μαθητές πόσες ιδέες του ναυαγού Κρητικού αντιλήφθηκαν. Μήπως η μαθητεία στο ΣΟΛΩΜΟ είναι μαθητεία ζωής;   


Τι μπορεί να συμβολίζει ένα ναυάγιο;
Το ναυάγιο συμβολίζει την καταστροφή. Το πλοίο που δεν μπόρεσε να φτάσει στον προορισμό του και χάθηκε στο σκοτεινό βυθό. Τα ξύλα έσπασαν , τα πανιά σκίστηκαν και ο καπετάνιος του πλοίου ξεβράστηκε νεκρός από το κύμα σε κάποια ακτή. Η εικόνα του βυθισμένου πλοίου προκαλεί την αίσθηση της εγκατάλειψης και της μοναξιάς. Ωστόσο είναι πιθανόν ανάμεσα στα εναπομείναντα κομμάτια του καραβιού να υπάρχει ένας θησαυρός. Κάτι πολύτιμο που θα ανακαλυφθεί πολύ αργότερα. Και η αξία του δεν θα έχει αλλοιωθεί. Κρύβεται λοιπόν κι ένα μυστήριο στο ναυάγιο, μια ανάγκη αναζήτησης, ένα αίσθημα αγωνίας. Εκφράζεται το ριψοκίνδυνο , το προκλητικό. Ίσως δηλαδή ένα ναυάγιο να συμβολίζει μεν τη διάλυση και τη μοναχικότητα, αλλά από την άλλη το ενδιαφέρον για εξερεύνησή της με την ελπίδα ... για μια ανακάλυψη!
ΔΟΥΛΚΕΡΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ Γα1
Γενικά στη λογοτεχνία , η αναφορά στο ναυάγιο έχει πολλές σημασίες. Κυριολεκτικά σημαίνει ένα σκάφος μετά την καταστροφή και η συντριβή και το αναπάντεχο βύθισμα του πλοίου στη θάλασσα μετά από ατύχημα. Μεταφορικά συμβολίζει συναισθήματα και καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται ο άνθρωπος. Η τέλεια καταστροφή, η αποτυχία ακόμη η μοναξιά και η στεναχώρια συμβολίζονται με το ναυάγιο. Επίσης όταν ο άνθρωπος βρίσκεται υλικά  ή ηθικά πιεσμένος και συναντά πολλά εμπόδια στη ζωή του.
ΚΟΚΚΟΡΗ ΜΑΡΙΑ Γα1
Στον ποιητικό λόγο , ο όρος ναυάγιο χρησιμοποιείται κατεξοχήν συμβολικά. Ένα ναυάγιο δηλώνει απογοήτευση και ματαιοδοξία. Συμβολίζει ανεκπλήρωτα όνειρα και σκέψεις που δεν έγιναν ποτέ πράξη, επιθυμίες που ναυάγησαν και μαζί μ΄αυτές και η ελπίδα, η αισιοδοξία. Μας παραπέμπει σε απώλειες που τα συναισθηματικά κενά τα οποία προκαλούν,  δύσκολα αναπληρώνονται, σε πληγές που δεν επουλώνονται. Ναυαγός χαρακτηρίζεται ο άνθρωπος ο ‘’χαμένος’’ που έχει απομακρυνθεί από τον εαυτό του, έχει προδώσει τις αξίες του και τα ιδανικά του και πλέει σε αυτή τη θάλασσα που λέγεται ζωή προσπαθώντας να βρει σανίδα σωτηρίας, έναν τρόπο να επιβιώσει. Επιβιώνοντας όμως από ένα ‘’ναυάγιο’’ πάντα βγαίνεις πιο δυνατός και ίσως αυτή η εμπειρία να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για όλη την υπόλοιπη ζωή σου!
ΒΑΡΥΠΑΤΗ ΜΑΡΙΑ Γα1

Κυριολεκτικά το ναυάγιο είναι η καταστροφή του σκάφους δηλαδή η συνέπεια ενός ναυτικού ατυχήματος, αλλά και η έννοια του ίδιου του σκάφους μετά την καταστροφή. Πολλές φορές όμως η λέξη αυτή χρησιμοποιείται και με μεταφορικό ύφος δηλώνοντας την τραγική και άσχημη κατάληξη μιας κατάστασης(π.χ. ναυάγιο μιας σχέσης) . Με λίγα λόγια λοιπόν , το ναυάγιο συμβολίζει ένα γεγονός το οποίο δεν έχει αίσια έκβαση.
ΚΑΡΑΣΑΚΑΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Γα1
....τα συναισθήματα που δημιουργεί παραπέμπουν στην εικόνα ενός θαλασσοδαρμένου καραβιού όπου στη σπασμένη πλώρη έχουν χαραχθεί τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των ταξιδιωτών ,τα οποία
 έγιναν φυσαλίδες και χάθηκαν στον αέρα. ...όμως αν κάποιος γενναίος βουτήξει στα άδυτα νερά της θάλασσας και ψάξει την ελπίδα , ίσως κάτι να λάμψει ... ένας πολύτιμος θησαυρός...κάτι ανεκτίμητο!
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ Γα1

Η άσχημη ψυχική κατάσταση που τυχαίνει να βρισκόμαστε και οι ελπίδες μας που σιγά σιγά σβήνουν
μοιάζουν με ένα καράβι που βουλιάζει ατάραχα , χωρίς να υπολογίζει τις κραυγές και τα κλάματα...
Μπορεί τα προβλήματά μας να φαντάζουν τραγικά, οδηγώντας στο δρόμο της  απελπισίας , της οργής, της στεναχώριας, της ματαιοδοξίας και της ταραχής... όμως μετά από ένα ναυάγιο , η θάλασσα μοιάζει να ξεχνά τι ακριβώς συνέβη και κρύβει το έγκλημά της στα βάθη της έτσι και ο άνθρωπος γνωρίζει πως η συναισθηματική αυτή φόρτιση γρήγορα θα μετριαστεί και θα ανήκει πλέον στο παρελθόν στοχεύοντας μόνο στη συνέχεια της πορείας του για επιβίωση.
ΚΟΥΜΟΥΤΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Γα1


Είμαι ναυαγός σε ένα έρημο νησί

είμαι ναυαγός στην ίδια μου τη ζωή.

Φουρτουνιασμένοι άνεμοι, τα κύματα λυσσομανάνε

οι δυσκολίες της ζωής πόσο πολύ με πονάνε.

Το πελώριο κύμα έρχεται...κόβει τη σανίδα στα δύο

μια ζωή  είμαι σε δίλημμα, τι από τα δύο.

Καθώς στέκομαι στο πλοίο και βλέπω την καταστροφή

αναρωτιέμαι πόσο άδικη είναι η ζωή.

Όλα αυτά τα όνειρα και οι επιθυμίες

ανεκπλήρωτες έμειναν χωρίς ελευθερίες.

Και αν και νόμιζα ότι  είχα έναν προορισμό

ονειροπαγίδα αποδείχθηκε, όνειρο φριχτό.


ΓΚΟΡΟΓΙΑ ΚΩΝ/ΝΑ Γα1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου