Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

η ΨΥΧΗ σε πολλές γλώσσες

 στα Αρχαία Ελληνικά 

<αρχ. ψυχή < ψύχω "φυσώ"

στη Μυθολογία

Λέγεται ότι η Ψυχή ήταν τόσο εκπληκτικά όμορφη που επισκίαζε ακόμη και την Αφροδίτη. Η απότομα ξεχασμένη Αφροδίτη ήταν εξαγριωμένη με την Ψυχή, ακόμα και αν το κορίτσι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για ό,τι συνέβαινε. Όταν η Αφροδίτη άκουσε ότι ο Έρωτας είχε πάρει την Ψυχή για αγαπημένη του, αποφάσισε να αφήσει τον γιο της να υποφέρει πολύ περισσότερο. Ο Έρωτας γεμάτος με σφοδρή επιθυμία για την Ψυχή, δραπέτευσε από το δωμάτιο στο οποίο τον είχε φυλακίσει η μητέρα του… Πέταξε μέχρι τον Δία για να τον ικετέψει να εγκρίνει τον γάμο του μαζί της. Ο Δίας ανέθεσε στον Ερμή να φέρει το κορίτσι στον Όλυμπο, όπου ο γάμος γιορτάστηκε με χαρά. Ο Έρωτας και η Ψυχή απέκτησαν μία κόρη, την Ηδονή.

στα Μαθηματικά 

ψ και χ

για τους Ινδούς

ΜΑΧΑΤΜΑ= Μεγάλη Ψυχή   ΓΚΑΝΤΙ 

για τα παραμύθια 

Στο παραμύθι ο Πρίγκηπας-Βάτραχος συναντάμε την ψυχή ως βασιλοπούλα. Μέσα στο βαθύ πηγάδι έχει χάσει τη χρυσή της μπάλα, την ανάμνηση της αληθινής της ταυτότητας, την οποία κι επιθυμεί να ανακτήσει. Ο μαγεμένος βάτραχος συμβολίζει τον ανώτερο εαυτό, που εκείνη δεν μπορεί πλέον να αναγνωρίσει. Για να ενωθεί μαζί του, πρέπει επίσης να μοιραστεί μαζί του το πιάτο και το κρεβάτι της, κάτι που κάνει αλλά χωρίς την καρδιά της. Μόνο όταν συνειδητοποιεί και αποδέχεται τις δοκιμασίες, φιλάει και μεταμορφώνει τον βάτραχο, για να ενωθεί με τον ανώτερο εαυτό της.

για τον εθνικό μας ποιητή

Τρέμει η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της ΣΟΛΩΜΟΣ  ….

Μέχρι και το άφθαρτο κι αθάνατο μέρος του ανθρώπου, αντιστέκεται στην τελευταία απόθεση πνοής του, ξεχνώντας την ιδιότητά της αθανασίας του. ...Ω! Γλυκύ μου έαρ...και ποιος δεν λύγισε στον αποχωρισμό σου!! Π.Κ.


στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

21 γραμμάρια

MacDougall το 1907 στην προσπάθειά του να προσδιορίσει εάν κάποιες σωματικές φυσιολογικές λειτουργίες συνεχίζουν να υπάρχουν ανεξάρτητα από τον θάνατο του σώματος, κατασκεύασε ένα ειδικό κρεβάτι το οποίο τοποθέτησε πάνω σε μια πολύ ευαίσθητη ζυγαριά που μπορούσε να μετρήσει μεταβολή μέχρι και 5 γραμμάρια.Τοποθέτησε πάνω στα κρεβάτια του γραφείου του έξι βαριά ασθενείς και τους παρατήρησε ζυγίζοντάς τους πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τον θάνατό τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η απότομη απώλεια βάρους τη στιγμή του θανάτου υπολογίζεται στα 21 γραμμάρια.

στη γλώσσα  της ΧΗΜΕΙΑΣ είναι η ψύξη…

Η ψύξη ενός αερίου το μετατρέπει σε υγρό.

για τη ΦΥΣΙΚΗ

Η επιθανάτια εμπειρία συμβαίνει όταν οι κβαντική ουσίες που αποτελούν την ψυχή εγκαταλείψουν το νευρικό σύστημα και εισάγονται στο σύμπαν. Σύμφωνα με την κβαντική θεωρία της συνείδησης , η ψυχή μας περιέχεται μέσα σε δομές που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι που ζουν μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου μας. Ας πούμε ότι η καρδιά σταματά να χτυπά, το αίμα σταματά να ρέει, τότε οι μικροσωληνίσκοι χάνουν την κβαντική τους κατάσταση αλλά η κβαντική πληροφορία εντός των μικροσωληνίσκων δεν καταστρέφεται, δεν μπορεί να καταστραφεί, διανέμεται και διαχέεται στο σύμπαν. 

στα ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Anima= ψυχή, άνεμος, αέρας

 για την ΠΟΙΗΣΗ

"Στην ψυχή σου δεν φθάνει κανείς, ούτε δια ξηράς, ούτε δια θαλάσσης" ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η ψυχή είναι σφαιροειδή σχήματα (Δημόκριτος)

 σκόνες («ξύσματα», Πυθαγόρειοι)

 ο νοῦς (Αναξαγόρας)

ο ἀήρ (Διογένης, Αναξιμένης)

 το πῦρ ή η ἀναθυμίασις (Ηράκλειτος)

 το ὕδωρ (Ίππων)

 το αἷμα (Κριτίας)

η ἁρμονία (Πλάτων, Φαίδων 85e-86d) η ηγεμονία του λογιστικού στα κατώτερα μέρη της ψυχής (θυμοειδές και επιθυμητικόν) Το αθάνατο μέρος της ψυχής μας, το «λογιστικό» στεγάζει το λογικό και την ορθή κρίση. Τα τρία μέρη της ψυχής βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη, με κυρίαρχη την αντίθεση φρόνησης και ηδονής, «λογιστικού» και «επιθυμητικού».

Αριστοτέλης, Περὶ ψυχῆς 413a20-26

ἔστι δὲ οὐ τὸ ἀποβεβληκὸς τὴν ψυχὴν τὸ δυνάμει ὂν ὥστε ζῆν

ψυχή= ζωή  

στη γλώσσα του στρατού

αθάνατη η ψυχή του ελληνικού γένους ...

στην Αγία Γραφή

οι Εβδομήκοντα μεταφραστές της Π.Δ. μετέφεραν στα ελληνικά με την λέξη ψυχή το εβραϊκό nephesch που ονομάζεται κάθε τι έμβιο, κάθε ζώο, συνηθέστατα όμως μέσα στην Γραφή πρόκειται για τον άνθρωπο.

 Ο Θεός είπε στον Μωυσή: «Όλοι οι άνθρωποι που κυνηγούσαν την ψυχή σου έχουν πεθάνει». (Έξοδος 4:19) Προφανώς, οι εχθροί του Μωυσή τον κυνηγούσαν για να του αφαιρέσουν τη ζωή.  «Φοβηθήκαμε πάρα πολύ για τις ψυχές μας». (Ιησούς του Ναυή 9:24) «Τράπηκαν σε φυγή για την ψυχή τους». (2 Βασιλέων 7:7) «Ο δίκαιος φροντίζει για την ψυχή του κατοικίδιου ζώου του». (Παροιμίες 12:10) «Ο Γιος του ανθρώπου ήρθε . . . να δώσει την ψυχή του λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς». (Ματθαίος 20:28) «Έφτασε πολύ κοντά στο θάνατο, εκθέτοντας την ψυχή του σε κίνδυνο». (Φιλιππησίους 2:30Η λέξη «ψυχή» σημαίνει «ζωή».

 


και στη γλώσσα των ερωτευμένων 

είσαι η ΨΥΧΉ μου!!!

 

 

 

2 σχόλια:

  1. Το ζητούμενο είναι για έναν απλό άνθρωπο να συνειδητοποιεί πότε η ψυχή του φτάνει να σκλαβωθεί. Φοβάμαι ότι οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβανόμαστε και δεν εξαιρώ των εαυτό μου. Από εκεί κι έπειτα ο καθένας κρίνει πώς θα το προσεγγίσει. Όσοι ασπάζονται το χριστιανο-ορθόδοξο δόγμα συνειδητά γνωρίζουν ότι η ελευθερία της ψυχής δεν προϋποθέτει απαραίτητα την ευτυχία με την κοσμική της έννοια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι χριστιανοί έχουν μαζική κατάθλιψη. Αλλά όπως λέει ο γέροντας Παϊσιος γνωρίζουν ότι αν ακουμπήσουν την πίκρα τους στο Χριστό, αυτή θα γίνει γλυκιά. Αυτό το δυσνόητο για πολλούς πνεύμα της χαρμολύπης για το οποίο συχνά κάνουν λόγο οι μοναχοί είναι κατά τη γνώμη μου βιώσιμο και ζωογόνο για την ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Π.Κ: Ίσως στην τελική φράση, ο Έρως ως ποιητικό αίτιο υποκινεί τους ανθρώπους να θεώνται στο πρόσωπο των συντρόφων τους (και όχι μόνο) την ψυχή, ως την πρώτη εντελέχεια καθώς "ἠρεμεῖ γὰρ ἐν αὐτῇ γενόμενον τὸ κινούμενον καὶ τοῦ δυνάμει παντελῶς ἀπαλλάττεται" και ολοκληρώνονται αντίοι και όχι ενάντιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή