Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι τρεις σωματοφύλακες
Alexandre Dumas


 “ Και τώρα κύριοι” είπε ο Ντ’ Αρτανιάν  “ όλοι για έναν και ένας για όλους, αυτό δεν είναι το σύνθημά μας;”
“Μολαταύτα…”  άρχισε ο Πόρθος.
“ Τέντωσε το χέρι σου και ορκίσου!” του φώναξαν μαζί ο Άθως και ο Άραμης.
Μουρμουρίζοντας, μα νικημένος απ ’το γενικό παράδειγμα, τέντωσε κι ο Πόρθος το χέρι του, και οι τέσσερις φίλοι είπαν όλοι μαζί δυνατά το σύνθημα που όρισε στη συντροφιά του ο Ντ ’Αρτανιάν:
“ Όλοι για έναν και ένας για όλους”.

  Ο Ντ’ Αρτανιάν είναι ένας νέος, δεκαοχτώ χρονών Γασκόνος , ο οποίος επιθυμεί να γίνει σωματοφύλακας του βασιλιά. Με αυτό το όνειρο, και μια συστατική επιστολή για τον κύριο ντε Τρεβίλ, διοικητή των σωματοφυλάκων και γνωστού του πατέρα του, ξεκινά το ταξίδι του για το Παρίσι. Στο δρόμο όμως τσακώνεται με έναν μυστήριο άνδρα ο οποίος τον τραυματίζει και του κλέβει την επιστολή. Έτσι λοιπόν, χωρίς να έχει πολλά εφόδια, φτάνει στον προορισμό του.  
  Παρ’ όλα αυτά δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί να γνωρίσει τον Τρεβίλ.  Έξω από το γραφείο του, συναντά τους σωματοφύλακες Άθω, Πόρθο και Άραμη, με τους οποίους ενώ αρχικά θα φιλονικήσει , θα γίνουν  οι αχώριστοι φίλοι και σύμμαχοι του. Αυτοί οι τέσσερις ήρωες θα δημιουργήσουν μία ομάδα με στόχο την προστασία του βασιλιά. Με το σύνθημα “ Όλοι για έναν και ένας για όλους”, δε θα διστάσουν να μπλέξουν σε μεγάλες περιπέτειες, πολλές από αυτές οργανωμένες από τον καρδινάλιο για την υπονόμευση του κυρίου ντε Τρεβίλ και της βασίλισσας, καθώς και για την αύξηση της επιρροής του στις αποφάσεις του βασιλιά.

  Μια κλασσική περιπέτεια, ικανή να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, η οποία μας μεταφέρει στα χρόνια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΓ’, ο «κώδικας των σωματοφυλάκων», που δεν έχει πολλές διαφορές από τον «κώδικα των ιπποτών», ο έρωτας, αλλά και οι ίντριγκες της Αυλής, που είναι αρκετά ικανές να «ταράξουν» και τις ζωές των απλών πολιτών. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στην μικρή οθόνη, τον κινηματογράφο και το θέατρο. 

 Σαρίκα Μαρία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου