Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ


ΜΙΑ θεατρική παράσταση σαν πρόβα , χωρίς κοινό, στην εποχή του κορωνοϊού
 

Τέλειος συνδυασμός κινηματογραφικής λήψης και θεατρικής σκηνής.

Δυνατός ψυχογράφος ο Δημήτρης Ροδόπουλος.

Ακοίμητα τα ανθρώπινα πάθη ερμηνεύτηκαν συγκλονιστικά και ανατριχιαστικά. 

Μεγάλη χίμαιρα ο ανίερος έρωτας.

Η θάλασσα ταξιδεύει, γαληνεύει, πλουτίζει αλλά και καταπίνει και ξεβράζει και ξεγυμνώνει σώματα και ψυχές, φλερτάροντας με τον έρωτα και το θάνατο

Μαρίνα από το mare= θάλασσα ...



Μια  νεαρή Γαλλίδα  ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Ζει, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους.



 

 Η Χίμαιρα ήταν  κόρη του Τυφώνα και της  Έχιδνας. Αδέλφια της ήσαν ο Κέρβερος, η Λερναία Ύδρα και η Σφίγγα. Ο Όμηρος αναφέρει: «Από θεούς κρατούσε η φύτρα της, όχι από ανθρώπους, κι είχε λιόντα κεφάλι, ουρά δρακόφιδου και μεσοκόρμι γίδας και ξεπετούσε από τα ρουθούνια της φωτιές τρανές και φλόγες». Την Χίμαιρα, που ερήμωνε την πανίδα και την χλωρίδα της Λυκίας, καθώς και τους κατοίκους της,  ανέλαβε να σκοτώσει ο ήρωας Βελλεροφόντης, μετά από εντολή του βασιλιά της  Ιοβάτη. Ο ήρωας κατάφερε τον άθλο με την βοήθεια  του φτερωτού αλόγου, του Πήγασου.

υγ. η πιο τραγική στιγμή = η υπόκλιση των ηθοποιών στις βουβές καρέκλες του θεάτρου!