Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Ένας συγκλονιστικός μύθος...


Η βασίλισσα του Σαβά και ο βασιλιάς Σολομώντας
Μια μοναδική ερωτική ιστορία, σμίξιμο δύο ηγεμονικών μορφών και συγκλονιστικών πνευμάτων του παλαιού κόσμου.
Το πιο αισθησιακό αίνιγμα της αφρικανικής και της παγκόσμιας ιστορίας, τέχνης, πολιτικής, θρησκείας και ανθρώπινης φαντασίας.
Μπαλκίς, Μακέντα, Σέμπα, γυναίκα γρίφος από μόνη της, σύμβολο και πρότυπο λατρείας σε όλο τον κόσμο εδώ και 3.000 χρόνια περίπου.
Γερμανοί αρχαιολόγοι από το Αμβούργο, ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν το αρχαίο παλάτι της στη χώρα της Αιθιοπίας.Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, τα ερείπια του παλατιού χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα π.Χ., και παρέμειναν θαμένα για αιώνες κάτω από το παλάτι ενός χριστιανού βασιλιά.
Σύμφωνα με τους Άραβες, η βασίλισσα Μπαλκίς ή Μακέντα κατά τους Αιθίοπες, βασίλεψε με την καρδιά γυναίκας, αλλά με το μυαλό και το σθένος ενός άντρα. Κατά τον θρύλο της Αιθιοπίας, γεννήθηκε το 1020 π.Χ.και στα 15 της χρόνια στέφθηκε βασίλισσα κληρονομώντας το θρόνο ύστερα από το θάνατο του πατέρα της. Σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες δεν παντρεύτηκε ποτέ.
Πολλές ιστορίες αφηγούνται πως ο Σολομών είχε την δυνατότητα να επικοινωνεί με τα ζώα, μιλώντας την ίδια γλώσσα μαζί τους, και το πως το πουλί Hoopoe (τσαλαπετεινός) που βρισκόταν στην υπηρεσία του, τον ενημέρωσε για την ύπαρξη της Μπαλκίς και του βασιλείου της, και αποτέλεσε το μεσάζοντα μεταξύ τους ώσπου να καταστεί δυνατή η περίφημη συνάντησή τους.
Η Μπαλκίς μαθαίνει για το βασίλειο του Σολομώντα, για τα αμύθητα πλούτη, για την ισχυρή στρατιωτική του δύναμη και την επιρροή του στο εμπόριο. Μαθαίνει για την υπεροχή του στη διακυβέρνηση, τον εξαίρετο τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να κερδίζει τις καρδιές ακόμα και των εχθρών του, καθιστώντας τον ως τον καλύτερο βασιλιά που έχει υπάρξει ποτέ επί της γης.
Αποφασίζει να τον επισκεφτεί ύστερα από πρόσκλησή του, στο βασίλειο του στην Ιερουσαλήμ με στόχο να τον δοκιμάσει με μια σειρά από έξυπνους γρίφους, για να αποδείξει από μόνη της τη σοφία του βασιλιά που τόσοι και τόσοι μιλούσαν.’Γνώση και σοφία επιθυμώ και η καρδιά μου λαχταράει για κατανόηση. Πνίγομαι από αγάπη για τη σοφία του νου. Γιατί η σοφία είναι πιο ακριβή από χρυσάφια και ασήμια. Πιο γλυκιά από το μέλι και πιο μεθυστική από το κρασί, πιο φωτεινή από τον ήλιο. Είναι πηγή απόλαυσης για την καρδιά, λάμψη για τα μάτια, δύναμη και ασπίδα για το σώμα…”





Όταν ο Σολομών αποκάλυψε στη βασίλισσα ότι είχε στην κατοχή του την Κιβωτό της Διαθήκης που περιλάμβανε τις Πλάκες με τις Δέκα Εντολές που παρέδωσε ο Θεός στον Μωυσή και πως γι΄ αυτό τον λόγο το Ισραήλ ήταν ο περιούσιος λαός. Η βασίλισσα του Σαβά αποφάσισε τότε ότι τόσο αυτή όσο και ο λαός της θα ασπάζονταν την εβραϊκή πίστη. «Από δω και στο εξής», ορκίστηκε, «δεν θα λατρεύω τον ήλιο, αλλά τον δημιουργό του, τον Θεό του Ισραήλ και οι Δέκα Εντολές του θα ορίζουν εμένα και τη γενιά μου και όλους τους υποτελείς μου».

Ετσι η Αιθιοπία προσηλυτίστηκε αίφνης στον ιουδαϊσμό, γιατί εκείνη την εποχή, απ΄ όσο γνωρίζουμε, οι λαοί υπάκουαν αδιαμαρτύρητα στις αποφάσεις των ηγεμόνων τους. Εν τω μεταξύ η βασίλισσα δεν είχε υποκύψει ακόμα στον δαιμόνιο Σολομώντα.

Είχαν περάσει πλέον επτά μήνες από τότε που η βασίλισσα του Σαβά έφτασε στην Ιερουσαλήμ και σκέφθηκε ότι ήταν καιρός πια να επιστρέψει στη χώρα της για ν΄ ασχοληθεί με τον λαό της. Τότε ο Σολομών αποφάσισε να αφήσει τις περιστροφές και πρότεινε στη βασίλισσα να κοιμηθεί μαζί του στο παλάτι τη νύχτα πριν από την αναχώρησή της, λέγοντάς της ότι ήθελε ν΄ αποκτήσει απογόνους. Η βασίλισσα δεν δέχτηκε την πρόταση του μονάρχη. Και τότε ο Σολομών ετοίμασε μια μεγαλοπρεπή αποχαιρετιστήρια δεξίωση στο παλάτι του, στην οποία κάλεσε όλους τους άρχοντες του βασιλείου. Η βασίλισσα του Σαβά δέχτηκε την πρόσκληση, αλλά έβαλε τον Σολομώντα να της υποσχεθεί ότι, ακόμα και αν κοιμόταν στο παλάτι του, εκείνος δεν θα την άγγιζε. Και ο σοφός μονάρχης δέχτηκε, αλλά ζήτησε σε αντάλλαγμα από τη γυναίκα να του υποσχεθεί με τη σειρά της ότι δεν θα έπαιρνε τίποτα πολύτιμο από το παλάτι του. Στην αντίθετη περίπτωση, ο Σολομών θα μπορούσε να την αγγίξει και να ακολουθήσει τη φυσική διαδικασία που συνοδεύει τα ερωτικά χάδια. Ετσι, λοιπόν, συμφώνησαν. Ο πανούργος Σολομών παρέθεσε ένα πλουσιοπάροχο δείπνο με ψητά καρυκευμένα με αλάτι και μπαχαρικά. Στη συνέχεια, τοποθέτησε ένα κρεβάτι για τη βασίλισσα δίπλα στο δικό του και διέταξε να βάλουν μια κανάτα νερό και ένα ποτήρι δίπλα στο κρεβάτι της. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η γυναίκα ένιωσε ακατανίκητη δίψα και ήπιε από την κανάτα. Ο Σολομών που «επαγρυπνούσε πονηρά» στο διπλανό κρεβάτι, την έπιασε απ΄ το χέρι και είπε: «Αθέτησες την υπόσχεσή σου». Εκείνη αποκρίθηκε ότι το νερό δεν είχε αξία και εκείνος της είπε: «Υπάρχει πολυτιμότερο πράγμα από το νερό όταν βρίσκεσαι κάτω από τον ήλιο;». Και με αυτά τα λόγια χώθηκε στο κρεβάτι της βασίλισσας του Σαβά αποφασισμένος να αποκτήσει μαζί της απογόνους. Μετά το πέρας της πράξης έδωσε στη βασίλισσα ένα δαχτυλίδι και της είπε: «Αν ο Θεός μου δώσει απόγονο από σένα και είναι αγόρι, να τον στείλεις στο παλάτι μου· αυτό το δαχτυλίδι θα είναι η απόδειξη ότι είναι γιος μου».

Και έτσι έληξε το ειδύλλιο. Η βασίλισσα του Σαβά μάζεψε τα υπάρχοντά της, ετοίμασε το καραβάνι της και επέστρεψε στην Αιθιοπία στην αυλή του Αξούμ. Και αυτή η ιστορία θα τελείωνε εδώ, αν η βασίλισσα δεν έμενε έγκυος, όπως είχε προβλέψει ο σοφός Σολομών.

Εννέα μήνες αργότερα, η βασίλισσα του Σαβά έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο ονόμασε Μενελίκ. Οταν μεγάλωσε, η βασίλισσα του αποκάλυψε την καταγωγή του και ο Μενελίκ αποφάσισε να ταξιδέψει για να γνωρίσει τον πατέρα του. Σε ηλικία είκοσι δύο χρονών έφυγε για το Ισραήλ με το δαχτυλίδι του Σολομώντος πριν αποχαιρετιστούν. Αλλά ήταν περιττό: ο μικρός ήταν φτυστός ο παππούς του, ο βασιλιάς Δαβίδ, πατέρας του Σολομώντος, ο οποίος τον αγκάλιασε αναγνωρίζοντάς τον προτού ακόμα εκείνος του δείξει το δαχτυλίδι.



Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Η φιλοσοφία του Κλιμτ και...Β4


Μία φορά και έναν καιρό , ο τσιγκούνης Τζακ κάλεσε το Διάβολο να πιει μαζί του και όπως λέει και το όνομά του δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του.
 Έπεισε το Διάβολο να αλλάξει τη μορφή του σε ένα νόμισμα ώστε να πληρώσει το ποτό του. Όταν ο Διάβολος το έκανε, ο Τζακ αποφάσισε να κρατήσει τα χρήματα. Τα έβαλε στην τσέπη του δίπλα σε έναν ασημένιο σταυρό που εμπόδισε το Διάβολο να αλλάξει ξανά την πραγματική του μορφή.
Ο Τζακ τελικά απελευθέρωσε το Διάβολο , υπό τον όρο ότι δεν θα τον απασχολούσε για ένα χρόνο και αν ο Τζακ πέθαινε δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του.
Τον επόμενο χρόνο εξαπάτησε ξανά το Διάβολο να ανέβει σε ένα δέντρο για να πάρει ένα κομμάτι φρούτου. Ενώ ήταν πάνω στο δέντρο, ο Τζακ σκάλισε έναν σταυρό στο φλοιό του δέντρου ώστε να μην μπορεί ο Διάβολος να κατέβει μέχρι που του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλούσε για άλλα δέκα χρόνια.
Αργότερα, ο Τζακ πέθανε. Ο Θεός δεν επέτρεψε όμως  στην ψυχή του να πάει στον παράδεισο.
Ο Διάβολος, νευριασμένος  από τα κόλπα του Τζακ κράτησε την υπόσχεσή του να μην πάρει την ψυχή του και δεν του επέτρεψε να πάει στην κόλαση. Έτσι τον έστειλε  στο σκοτάδι μόνο με ένα φαναράκι ώστε να βλέπει.
Ο Τζακ  σκάλισε  το κάρβουνο από το φαναράκι και από τότε περιφέρεται στη γη.

                                                               (Γρηγόρης Χ.)








    Κρίνεται η επιτυχία στη ζωή από το πόσα λεφτά έχεις;

    Έχει σημασία αν είσαι πλούσιος ή φτωχός;

    Είναι σημαντικό στη ζωή να είσαι διαφορετικός;

    Ανακαλύπτω κάθε μέρα κάτι καινούριο;

    Ποιος είμαι και πού βρίσκομαι;

                                      (Αλίκη)


   Τι υπάρχει μετά το θάνατο;

   Τι είναι ο χρόνος; Πότε άρχισε και πότε θα τελειώσει;   
Υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη γη;

   Τι καθιστά έναν άνθρωπο σωστό και τι λάθος στη ζωή του;

   Οι άνθρωποι είναι μάζες κυττάρων ή έχουν και ψυχή;

    Υπάρχει Θεός;

   

                                                                                                              (Μάριος)




Μπαμπά πετάω                 (Θανάσης )
1.    Από χωρισμένους γονείς, προβληματικά παιδιά;

2.    Ο αέρας δηλητήριο, τα δέντρα εξαφάνιση, η θάλασσα μόλυνση…Τι άλλο;

3.    Στη ζωή πρέπει να διορθώνουμε τα λάθη μας;

4.    Πες μου τι έχω κάνει για να αξίζω τέτοια τύχη;

5.    Κακομαθημένος; 




Ατίθαση φύση   (Γιώργος Τσολάκης)

??? Η μητέρα Φύση είναι κατά προέκταση ο Θεός;




 Τίμα τον πατέρα σου      (Δημήτρης)


1.    Γιατί πρέπει να μάθουμε τον κόσμο;


2.    Πόσο μεγάλος πρέπει να είσαι για να πάψεις να ακούς παραμύθια;


3.    Τι χρειάζεται μια γυναίκα για να είναι ευτυχισμένη με έναν άντρα;


4.    Τι σκέφτεται κάποιος όταν πρόκειται να αυτοκτονήσει;


5.    Τι νόημα έχει λοιπόν να ζούμε;


 

 

   (Αγγελική)

Πώς είναι να είσαι υπάκουος;

Η αταξία είναι αμορφωσιά;

Ένας αγράμματος μπορεί να καταφέρει κάτι στη ζωή του;

Χρειάζεται μόρφωση μια μεγαλοφυία;

Όταν ένα παιδί δεν μεγαλώνει σωστά φταίνει πάντοτε ο γονέας;

Ευτυχία στις μονογονεϊκές οικογένειες;